wordpress stat
U sjećanje na Marinu Pilić - 02.10.2020.


Marina-1 Marina-2

Marina-3

Članovi osječkoga Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ priredili su na dravskoj vodenici lirski memento u spomen na pokojnu članicu Marinu Pilić. Recital „Biti u ljubavi“, naslovljen po trećoj stihovnici ove osječke pjesnikinje, priredili su predsjednik i dopredsjednica Društva Nenad Peteš i Nevenka Špoljarić, ujedno voditeljica programa. „Ivanošićevci“ su oživjeli sjećanje na Marinu kroz priču, liriku za nju napisanu te kazivanje stihova iz potonje i zbirki „Kroz trnje do spasenja“ i „Slavim svoje postojanje“. M. Pilić rođena je 1960., a preminula u kolovozu 2020 godine. Njene su pjesme objavljene u zajedničkim zbirkama Društva pjesnika te u Antologiji XXI. stoljeća hrvatskog urbanog pjesništva. U recitalu su sudjelovali: Brankica Bošnjak, Zorislav Vidaković, Franjo Halusek, Vjekoslav Sulić, Smiljka Kakaš, Branka Križanić, Zdravka Pirel, Tatjana Mihaljević, Jadranka Reder i N. Špoljarić iz Osijeka, te Marija Kovač iz Đakova.


• Žena može - 06.03.2020.


zena moze 1 zena moze 2
zena moze 3 zena moze 4

Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana žena, 6. ožujka, u prostoru Poetry caffe Magis u Osijeku, devetu godinu zaredom, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, održao se glazbeno scenski program.
Nastupili su brojni osječki umjetnici: Bubnjarski bend „RitmOS“ koji neumorno nastupaju već devetu godinu u programu tako i Luka Vranješ na klaviru, Nikola Čeme na gitari ( mladi glazbenik iz Našica ), Antonija Pintarić i Vjekoslav Miling s jazz izvedbama. Predstavili smo rijetko viđeni kolaž art, umjetničke slike Osječanke Inke Vidić. Program s čitanjem poezije na temu žene upotpunili su pjesnici, članovi Društva pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka; Miroslav Kablarević, Zorislav Vidaković i Marija Eric. Program je vodila Tihana Vajnand članica udruge Lega grad i suradnica na projektu. Ove godine uključile su se žene vlasnice salona za uljepšavanje koje su darivale naše goste poklon bonovima uslugama svojih salona ( masaže, šminkanja, frizure, pedikure, manikure …)
Nasilje u obitelji nema svoju dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja, prisutno je u svim socijalnim skupinama. Kako bi se to promijenilo, Policijska uprava osječko-baranjska provodi brojne aktivnosti po nacionalnom preventivnom projektu pod nazivom „Živim život bez nasilja“, u kojemu mlade ljude u osnovnim i srednjim školama, kao i njihove roditelje, na području cijele županije učimo prepoznati nasilje i kako reagirati na nasilje.
Obilježavanje Međunarodnog dana žena, koje su organizirali PU osječko-baranjska, Udruga Lega grad i prijatelji, nastavak je aktivnosti senzibiliziranja svih građanki i građana na problem nasilja u obitelji.


• Dan materinskoga jezika - 21.02.2020.


materinji 1 materinji 2
materinji 3 materinji 0
materinji 4

Među brojnim aktivnostima predviđenim tijekom 2020. godine osječko Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ posebnu pozornost „ivanošićevci“ daju njegovanju hrvatskoga standardnog književnog jezika, ali i leksika zavičajnih govora, te su čuvari pismenosti, hrvatskoga jezika i zavičajne lirike. U povodu Dana materinskoga jezika u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek članovi Društva priredili su program s recitalom „Hrvatski naš svagdašnji“ i susretom s jezikoslovkom doc. dr. sc. Dubravkom Smajić, predsjednicom Katedre za jezik na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti osječkoga Sveučilišta J. J. Strossmayera, s kojom je razgovarala novinarka Nevenka Špoljarić, prof. Riječ je jedinom javnom obilježavanju Dana materinskoga jezika održanomu u Osijeku i Hrvatskoj čiji je domaćin bio American Corner u GISKO-u gdje je u okviru 9. festivala jezika susret otvorila viša knjižničarka Marijana Špoljarić Kizivat, prof., pozdravljajući govornice i, uz GISKO, suorganizatora Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“. Društvo ima dugu tradiciju djelovanja i jedino je registrirano pjesničko društvo u Osijeku, a nazvano je po baroknom pjesniku A. Ivanošiću, isusovcu koji je rođen u Osijeku. Špoljarić je istaknula kako Društvo u literarnom zajedništvu djeluje 23 godine, objavilo je osam zbirki pjesama čuvajući i istražujući materinski hrvatski jezik, neotuđivi dio svojega hrvatskoga identiteta, što je potvrđeno recitalom u kojemu su sudjelovali autori(ce): Branka Križanić, Vera Kozar, Helena Kaladić, Dario Higi, Jadranka Reder, Franjo Halusek, Sofija Barić, Vjekoslav Sulić, Zdravka Pirel i Zorislav Vidaković. Susret su poslušali brojni ljubitelji materinskoga hrvatskog jezika, među njima profesor Željko Popović, jezikoslovka Sanda Ham, povjesničarka i umjetnica Zlata Živaković Kerže, brojni drugi te posebice profesori i učitelji hrvatskoga jezika kojima je ovim događajem iskazana zahvalnost za iskrenu predanost zvanju učenja materinskoga jezika. Susret je završila D. Smajić kazavši: „Čestitam Društvu i zahvaljujem. I jezik je svojevrstan brend, odnosno oznak ili naša prepoznajnica. Jer i naš hrvatski jezik jest jedinstven. Zapamtimo da ne ćemo više biti to što jesmo bez svojega izvornoga materinskog jezika.“


• Skupština Društva - 28.01.2020.


skupstina_2020

Osječko društvo pjesnika "Antun Ivanošić", uz vodstvo predsjednika Nenada Peteša, održalo je svoju godišnju skupštinu. Prihvaćeno je izvješće o radu u 2019. godini, s ostvarenim mjesečnim aktivnostima kao što su literarno-glazbeni susreti u Osijeku, predstavljanje knjiga i vlastite zbirke pjesama "Pjesnički kolOSijek", zajednički i pojedinačni nastupi te je završen projekt literarno-glazbenih radionica "Pisanje, govorenje i uglazbljivanje poezije" pod vodstvom predsjednika Peteša predstavljen u programu "Srce na papiru". Projekt je ostvaren uz potporu Osječko-baranjske županije s 2000 kuna, a rezultati su predočeni u prosinačkom nastupu u kavani Eurodoma. Među zapaženim i veoma posjećenim događanjima bili su nastupi "Proljeću ususret" u Magisu sa Zborom Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti, zatim u kapucinskoj i franjevačkoj crkvi održani sa zborom HOPGD Zrinski i crkvenim zborom crkve sv. Križa u povodu manifestacije "Noć knjige" i proslave Uskrsa te održavanje pjesničko-glazbenog spomendana svetog Antuna uz repertoar duhovne poezije. Društvo je tradicionalno gostovalo u programu uz Dan domovinske zahvalnosti na Pampasu te organiziralo program "Stop nasilju nad ženama" održanom u kavani "K Topu". Osječke su tematske nastupe organizirali predsjednik i dopredsjednice Nevenka Špoljarić i Lidija Sopjanac. Pjesničko je zajedništvo obilježilo sudjelovanje na predstavljanjima knjiga i gostovanjima diljem Hrvatske. Skupština je prihvatila izvješće Brankice Bošnjak uime Nadzornoga odbora te Branke Križanić koja je izvijestila o financijskom poslovanju u plusu. “Ivanošićevci” planiraju u veljači obilježiti Dan materinjeg jezika, u ožujku Međunarodni dan poezije, u travnju Svjetski dan knjige i autorskih prava te je svaki mjesec ispunjen susretima i organiziranjem poetsko-glazbenih događaja. Uz 23 godine djelovanja planirano je niz aktivnosti, a posebice nastavak suradnje s osječkim samostanima, gdje bi promicali duhovnu poeziju i glazbu osječkih autora te će pjesnici gostovati u programima udruga, posebice domovinskih.


• Završna svečanost povodom zatvaranja radionice - 19.12.2019.


2020_zavrsna_1 2020_zavrsna_2
2020_zavrsna_3 2020_zavrsna_4

2020_zavrsna_5

Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“iz Osijeka organiziralo je svečanost povodom završetka radionice pod nazivom “Srce na papiru“, koja je započela u rujnu ove godine. Biti je to prigoda da se polaznici predstave sa svojim autorskim djelima koja su nastala za vrijeme trajanja radionice. Cijeli događaj uveličali su glazbeni duet Gem Jams, tj.vokalna solistica Valentina Gyerek i Vjekoslav Pavlović na gitari. Večer poezije je bila održana u Atelier-baru. Recimo još nekoliko riječi o glazbenicima. Valentina je 2001.g. sudjelovala u prvom music-talent showu na našem prostoru: “Story Super Nova Music-Talents“, te od 7.500 prijavljenih kandidata dospjela među 9 najboljih, zajedno sa Natali Dizdar, Damirom Kedžom, Sašom Lozarom i ostalima. Godine 2016. sudjeluje na TV-showu: “The Voice“, te postaje dio tima Ivana Dečaka. Ušla je u uži izbor sve do dvoboja dueta. U međuvremenu je završila srednju glazbenu gimnaziju „Franjo Kuhač“, smjer glazbenik instrumentalist – klavir. Godine 2004. Vjekoslav osniva sastav Jazzy Bell koji se po prvi puta pojavljuje na Rombergovim glazbenim večerima, te zajedno sa svojim prijateljima kreće u jazz vode. Godine 2010 završava osnovnu glazbenu školu na Rock Akademiji, tj. učilištu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu. Posljednjih godina intenzivno nastupa diljem Hrvatske u akustičnoj duo varijanti Gem Jams, izvodeći obrade stranih i domaćih popularnih pjesama, prateći vokalnu solisticu Valentinu Gyerek.


• Gostovanje kantautora Davora Solanovića - 17.12.2019.


radionica-davor-5 radionica-davor-6

U prostorijama naše udruge (Ribarska 1), gostovao je Davor Solanović, glavni muški vokal iz a cappella ansamla „Akvarel“ i kantautor na gitari. „Akvarel“ je a cappella sastav čiji je zvuk zanimljiv i poseban. Izvodi popularnu glazbu višeglasno, bez instrumentalne pratnje, uz vokalni beatbox i vokalnu imitaciju bas gitare. Višeglasje koje godi uhu i duši, pjesme svima drage i poznate uz ritam za koji ne možete vjerovati da izlazi iz ljudskoga vokalnog aparata. Međutim, Davor uz već spomenuti angažman polako i sigurno gradi i paralelnu kantautorsku karijeru, a bitno je napomenuti da je uz to i stalno zaposleni tenor u zboru HNK-a u Osijeku.


• Stop nasilju nad ženama - 24.11.2019.


5_stop_2019-1 5_stop_2019-2
5_stop_2019-4 5_stop_2019-5
5_stop_2019-6 5_stop_2019-7


5_stop_2019-3

Manifestacijom pod nazivom Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženama“, održanom dana 24. studenoga 2019. godine u kavani „K Topu“ pjesnici osječkog Društva pjesnika „Antun Ivanošić“, ugostili su pjesnike iz Đakova, Bilja, Vinkovaca, Vukovara te su se petu godinu zaredom pridružili međunarodnom obilježavanju Dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Održavanjem manifestacije promiče se kultura nenasilja i međusobnog poštovanja spolova. Potporu borbi protiv nasilja nad ženama i ženama koje su doživjele nasilje ukazala je i Ženska udruga “Izvor” iz Tenje, putem svoje predstavnice gđe Marije Stupalo te Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika „JAKA“, putem predsjednice udruge Veselinke Kastratović. U poetskom dijelu stihove su kazivali članovi Društva pjesnika „Antun Ivanošić“: Nenad Peteš, Smiljka Kakaš, Franjo Halusek, Zorislav Vidaković, Mihaljević Tatjana, Branka Križanić, Mirjana Drenjančević, Helena Kaladić, Zdenka Petrović, Silva Filipović, Jadranka Reder, Zdravka Pirel, Lidija Sopjanac te pjesnici gosti: Sanja Kosić, Bernarda Ćurić, Suzana Šimunović, Mirta Abramović, Mirjana Bravić, Vlado Đurđević i Vedran Strmečki.
Svojom nazočnošću podršku je pružila i gđa Marica Kovač iz Đakova, osnivačica Udruge „Riječ ravnice“ iz Đakova, organizatorica manifestacija „Večeri pod bakljama“, „Da se ne zaboravi“ i mnogih drugih. Svojom glazbom večer su oplemenili vrsni glazbenici iz Đakova, Sanja Hajduković i Josip Molnar.
Pjesnici su ujedinili mnoge gradove širom regije te pjesničkom riječju povezali afirmirane književnike i pjesnike amatere kako u Hrvatskoj, tako i susjednim zemljama te u jedinstvenom vrisku okupili 50-tak gradova; -PIACENZA (ITALIJA), BEČ (AUSTRIJA), BRAUNSCHWEG (NJEMAČKA), PETRIH (BUGARSKA), MARIBOR (SLO), SKOPJE (MKD), SARAJEVO (BiH), SOMBOR, (SRB), PODGORICA(CG), TUZLA (BiH), VITEZ (BiH), ŠIBENIK(HR), BANJA LUKA (BiH), TESLIĆ (BiH), DOBOJ, (BiH), VELIKO GRADIŠTE(SRB), BEOGRAD (SRB), SUBOTICA (SRB), ŽITKOVAC, MIONICA, (SRB), VLASOTNICE (SRB), NOVI SAD (SRB), JABUKA (SRB), VRŠAC (SR), POŽAREVAC (SRB), BOGATIĆ (SRB), OSIJEK (HR), DUGO SELO (HR), SLAVONSKI BROD (HR), REŠETARI (HR), VIROVITICA (HR), SPLIT (HR), HVAR (HR), ZADAR (HR), RIJEKA (HR), VARAŽDIN (HR), SISAK (HR), JELSA (HR), PETRINJA(HR), FERIČANCI (HR), NOVA GRADIŠKA (HR), OVINJ (HR), VELIKO GRADIŠTE (SRB), ZENICA (BIH), KOSTOLAC (SRB), PRIJEDOR (BIH), LUKAVAC (BiH), USORA (BiH), BIHAĆ (BiH), ZAGREB (HR).
Organizatorica i moderatorica osječkog programa manifestacije već petu godinu zaredom bila je osječka pjesnikinja Lidija Sopjanac.


• Promocija dviju Brankičinih zbirki - 29.10.2019.


4_brankica 1 4_brankica 2
4_brankica 3 4_brankica 5

Dana 29.10. 2019. godine u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, održana je promocija druge i treće zbirke pjesama naše članice Brankice Bošnjak, pod naslovima: „Ožiljak na Isusovom dlanu“ i „Mat(ern)ica“.
Knjigu je predstavila recenzentica zbirki Božica Jelušić, koja je također i profesorica hrvatskog i engleskog jezika, književnica (napisala je više od 60 knjiga), suradnica listova i časopisa za mladež, te prevodi s engleskog i njemačkog, crta, recitira, bavi se ekologijom itd. Dobitnica je važnih književnih nagrada i priznanja. Nama pjesnicima-amaterima Božica je poznatija kao član prosudbene komisije pri Hrvatskom saboru kulture, te je stoga jedna od najupućenijih osoba u stvaralaštvo neafirmiranih pjesnika.
Cijelu svečanost dodatno su uljepšali vokalna solistica Paula Borozan i njena pratnja na gitari Nenad Peteš, koji zajedno čine glazbenu sekciju udruge osječkih pjesnika.
Spomenimo još da je nakladnik zbirkama bio „Ogranak Matice hrvatske u Valpovu“, a knjige su ilustrirali: Josipa Stojanović i Mirela Blažević.


• Uvijek dobrodošli u Čepin  - 14.07.2019.


3_cepin_2019

Gostovali smo i na 9. susretu pjesnika Čepin 2019. Održan je 19. listopada, a na njemu je predstavljena šesta zajednička zbirka pjesama »Slavonija i Srijem u srcu su mom«. U zbirku su i ove godine uvrštene pjesme hrvatskih pjesnika iz Vojvodine. To su: Marija Lovrić, Antun Kovač i Kata Kovač. Uvrštena je i pjesnik- književnica Radmila Milojević iz Paraćina. Organizator susreta bio je čepinski pjesnik, Franjo Kopecki.


• Stara tradicija druženja u Bilju  - 14.07.2019.


2_bilje 2019-1

2_bilje 2019-3

Povodom Dana općine Bilje i Dan povratka i ove su godine održane „Biljske večeri poezije“ u Galeriji Doma kulture. Organizatorica cijele priredbe je bila naša članica Mirjana S Drenjančević uz nesebičnu financijsku podršku načelnika općine Bilje , Željka Cickaja. Program je vodio Vedran Strmečki, poznatiji po suradnji sa osječkim bendom „Gužva u 16-tercu“.


• Pjesnici i Antunovo  - 11.06.2019.


1_antunovo_ljeto_2019

U okviru trodnevnice, nakon pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije i sv. Antuna te euharistijskoga slavlja, druge večeri priprave u utorak, 11. lipnja 2019. godine po prvi puta je priređen program duhovne poezije osječkih pjesnika, te duhovne glazbe „Osječko Antunovo – pjevamo svecu svega svijeta“ koji je otvorio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Križa fra Ante Perković, a vodila Nevenka Špoljarić, dopredsjednica „ivanošićevaca“. Recital u povodu Antunova s repertoarom lirike i skladbi posvećenih sv. Antunu su ostvarili članovi osječke pjesničke udruge Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“. Za glazbeni dio svečanosti bio je zadužen zbor crkve Sv. Križa uz ravnanje Silvija Vrčeka, te orguljsku pratnju Ivke Kaurinović.


• Gostovanje u Beketincima  - 18.05.2019.


6_beketinci 1 6_beketinci 2
6_beketinci 3 6_beketinci 4

U Beketincima pored Čepina bila je promocija dviju zbirki pjesama Josipa Štajmahera: „Bos po trnju“ i „Ja sam dijete polja“. Naše društvo su predstavljale: Tatjana Mihaljević, Mirjana Drenjančević i Jadranka Reder. Promociji su, osim pjesnikinja iz Osijeka, nazočili i kolege iz Čepina, Valpova, Belišća, Našica, Feričanaca, Đakova i drugih slavonskih gradova.


•Nastup u Kapucinskoj crkvi  - 23.04.2019.


5_kapucinska crkva

U kapucinskoj crkvi sv. Jakova prvi je put u povodu proslave Uskrsa i manifestacije Noć knjige održan program duhovne poezije i glazbe. Uz domaćinstvo gvardijana fra Ante Pervana, nakon euharistijskoga slavlja predvođenog fra Krešimirom Borkovićem, večernji je program “Ja sam uskrsnuće i život!” vodila Nevenka Špoljarić, prof., dopredsjednica Društva pjesnika “Antun Ivanošić”, a u programu su nastupili pjesnici spomenutoga društva, klapa “Zrinski” uz vodstvo i ravnanje Jure Jurkovića, te s. Samuela Markanović, klavijaturna pratnja. Program su osmislili N. Špoljarić i Silvio Vrček.


• Nekako s proljeća  - 20.03.2019.


4_2019_proljece4 4_2019_proljece5
4_2019_proljece7 4_proljece_6
4_2019_proljece8

Svjetski dan poezije, 21. ožujka, bio je prigoda za pjesničko-glazbeno zajedništvo svih generacija koje njeguje Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ u Osijeku te su članovi Društva 20. ožujka u Klub galeriji Magis priredili večernju svečanost „Nekako s proljeća“ uz koncertni repertoar Mješovitog zbora osječke Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti.
Otvarajući svečanost predsjednik „ivanošićevaca“ Nenad Peteš rekao je kako program sadrži autorske pjesme članova Društva – duhovnu vedrinu kojom dočekuju proljeće te istovremeno hrvatsku duhovnu liriku u korizmenom vremenu. Ljepota izgovorene i otpjevane riječi dosegnula je vrhunac u darivanju najnovije, osme zbirke pjesama „Pjesnički kolOsijek“ učenicima i profesorima s kojima je nastavljeno druženje uz domaćinstvo Marijana Kuduza u Magisu gdje je prije 22 godine osnovano Društvo (nazvano po isusovcu, pjesniku A. Ivanošiću rođenom u Osijeku 1748.). Uz ravnanje maestre i profesorice glazbe Zrinke Andrić pjesničku je riječ uveličalo pjevanje i sviranje gimnazijalaca. Koncertni ugođaj priredili su Sara Vitovski (glasovirska pratnja) i Marija Brleković (blok-flauta) prateći zbor koji je otpjevao dvije skladbe (K. Jenkins/obr. N. Hare: Songs of sanctuary; Adiemus), a nastupio je i gitarski trio: Hrid Bilić, Ana-Althea Šehić te Stjepan Pećar, dok je zbor darovao vrhunsku izvedbu odabranih skladba (Adalbert Marković: Vocka poslije kise; Negro spiritual: Somebody‘s knocking at your door; Negro spiritual: Heaven is a wonderfull place; Traditional (Argentina): Faz hoje um ano; Branko Starc: Slavonske slike – Ej. Lipo ti je – Djevojčica spava – Daj Kato). Stihove su kazivali: Franjo Halusek, N. Peteš, Brankica Bošnjak, Zdenka Petrović, Silva Filipović, Jadranka Reder, Zorislav Vidaković, Tatjana Mihaljević, Helena Kaladić, Zdravka Pirel, Marija Erić, Smiljka Kakaš, Andrea Krejči, Vera Kozar, Ana Jakobović, Sofija Barić, Nevenka Špoljarić, Dario Higi, Vjekoslav Sulić (poeziju je govorio na hrvatskom i francuskom jeziku), Katica Majstorović i učenica IKG Rebeka Nađ čija se pjesma u kategoriji „literarni izraz“ natjecala na županijskoj razini „LiDraNo 2019.“ u Našicama.
Pjesnici su naposljetku čestitali 20. jubilej postojanja i djelovanja IKG u Osijeku te najavili travanjski nastup uz obilježavanje Dana hrvatske knjige.


• Žena može - 07.04.2019.


3_2019_zena_moze

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 7. ožujka, u prostoru Poetry caffe Magis u Osijeku, osmu godinu za redom, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, održan je glazbeno scenski program. Nastupali su brojni osječki umjetnici: Karla Forjan, Bubnjarski bend „RitmOS“,Luka Vranješ na klaviru, Nikola Čeme na gitari, Antonija Pintarić i Vjekoslav Miling sa jazz izvedbama a ove godine im se pridružila i udruga žena romkinja ' Romsko srce' iz Jagodnjaka. Nastupila je i Nadica Balog jedina romkinja iz Hrvatske koja je izdala svoj CD. Program sa čitanjem poezije na temu žene upotpunili su pjesnici, članovi Društva pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka, Miroslav Kablarević, Zorislav Vidaković, te njihovi prijatelji. Obilježavanje Međunarodnog dana žena, koje su organizirali PU osječko-baranjska, Udruga Lega grad i prijatelji, nastavak je aktivnosti senzibiliziranja svih građanki i građana na problem nasilja u obitelji


•  Proslava Valentinova u Atelier-baru - 13.02.2019.


2_2019_valentinovo 2_2019_valentinovo4
2_2019_valentinovo7 2_2019_valentinovo8

Osječko Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" i ove godine je organiziralo večer poezije povodom Valentinova pod nazivom: "Divno je biti nekome nešto". Članovi udruge su se predstavili svojom autorskom poezijom, a zatim je uslijedio nastup gostiju večeri iz pjesničke skupine "Na kajičku jezika", također osječkih pjesnika: Brune Koića, Mislava Bartoša i Slavka Babića. Za glazbeni dio programa bila je zadužena glazbena sekcija Društva pjesnika "Antun Ivanošić", točnije Paula Borozan - vokal i Nenad Peteš - gitara. Njima se pridružio i vinkovački kantautor Rafael Neferanović.


•  Skupština Društva - 22.01.2019.


1_2019_skupstina

Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” iz Osijeka održalo je Redovnu godišnju skupštinu i ove godine sa 19 redovnih-aktivnih članova od njih 22 koliko se nalazilo na potpisnoj listi udruge. Budući da je kvorum bio neupitan pristupili smo realizaciji svih točaka Dnevnog reda onim slijedom kako su prethodno i najavljene. Na Skupštini su usvojena izvješća o radu udruge, financijsko izvješće, tei izvješće Nadzornog odbora u proteklom razdoblju. Nadalje, Plan rada Društva za 2019. godinu će biti zbirka smjernica kada je riječ o djelovanju udruge u budućnosti. Na mjesto tajnice Društva izabrana je Marija Erić umjesto Petre Kobaš.


• Stop nasilju nad ženama - 25.11.2018


6-stop-nasilju1-2018 6-stop-nasilju2-2018
6-stop-nasilju3-2018 6-stop-nasilju4-2018

Četvrtu godinu zaredom osječki pjesnici pridružili su se međunarodnom obilježavanju Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Manifestacija “Pjesničkom riječju stop nasilju nad ženama“ održana je u kavani „K Topu.“
Program manifestacije svojim riječima oplemenili su članovi osječkog društva pjesnika „Antun Ivanošić“, te gosti pjesnici iz Đakova, Borova Naselja, Vinkovaca, a potporu borbi protiv nasilja nad ženama i ženama koje su doživjele nasilje ukazale su članice Ženske udruge “Izvor” iz Tenje putem svoje predstavnice gđe. Marije Stupalo.
U poetskom dijelu stihove su kazivali: Franjo Halusek, Larisa Janičev Stojanović, Sanja Kosić, Zorislav Vidaković, Silva Filipović, Magdalena Teufel, Bernarda Ćurić, Mirta Abramović, Brankica Bošnjak, Jadranka Reder, Marija Erić, Nenad Peteš, Zdenka Petrović, Ivana Plavljanić, Andrea Krejči, Helena Kaladić i Mirjana Bravić. Riječi podrške dala je gđa. Marica Kovač iz Đakova, osnivačica udruge Riječ ravnice iz Đakova, organizatorica manifestacije Večeri pod bakljama, Da se ne zaboravi i mnogih drugih manifestacija. Svoju potporu obilježavanja dana borbe protiv nasilja nad ženama glazbenom pratnjom dao je i vrsni glazbenik Zlatko Vranješ. Pjesnička riječ povezala je i afirmirane književnike i pjesnike amatere s prostora čitavog Balkana, te u jedinstvenom vrisku okupila 40-tak gradova; Skopje, Bar, Sarajevo, Tuzlu, Petrih (Bugarska), Maribor, Beograd, Suboticu, Smederevo, Vlasotinac, Novi Sad, Jabuku, Palić, Požarevac, Bogatić, Osijek, Slavonski Brod, Rešetare, Viroviticu, Koprivnicu, Split, Jelsu, Zadar, Lovran, Rijeku, Paraćin, Niš, Leskovac, Sombor, Smed. Palanku, Varaždin, Sisak, Petrinju, Feričance, Žitkovac, Novu Gradišku i Zagreb.
Organizatorica i voditeljica osječkog programa manifestacije četvrtu godinu zaredom bila je Lidija Sopjanac. Književnici, pjesnici, glazbenici isprepleli su prste, riječi, glazbu i svi kao jedan podigli glas - Pjesničkom riječju stop nasilju nad ženama.


• Susreti u Čepinu - 20.10.2018


3-cepin - 2018

U Čepinu je održan “Susret pjesnika Čepin 2018”, na kojem se već osmi put okupio veliki broj pjesnika amatera.
Uz promociju zbirke pjesama Franje Kopeckog pod nazivom „Život, snovi i stihovi“, svoje pjesme su čitali i pjesnici iz cijele Hrvatske i gosti iz susjednih država. Druženje se odvijalo u ugodnoj atmosferi, a po završetku programa organiziran je prigodni domjenak.


• Okupljanje u Donjem Miholjcu - 22.09.2018


4-donji miholjac - 2018

Povodom proslave dana grada i crkvenog goda blagdana sv. Mihaela Arkanđela Književna udruga "Mihael" Donji Miholjac predstavila je zbornik "Slavonska rapsodija" i održala pjesnički susret "Miholjac slavi – poezija teče". Uz pjesnike iz Donjeg Miholjca te Općina Magadenovac, Marijanci, Viljevo i Podravska Moslavina nastupili su i pjesnici iz brojnih gradova i općina Republike Hrvatske. Svečanosti je bio nazočan i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović iz Zagreba koji je napisao recenziju zbornika "Slavonska rapsodija” te gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić koji je službeno otvorio promociju knjige i pjesnički susret. Sve pohvale za organizaciju ovog pjesničkog okupljanja pripadaju, naravno, predsjedniku udruge „Mihael“ – Zdravku Živkoviću.


• KULTura sNAOVA u Osijeku - 15.09.2018


5-odorcic2-2018

5-odorcic1-2018

Dobitnik Povelje, najznačajnije nagrade na 2. Međunarodnom pjesničkom festivalu "Slavonija na dlanu", osječki je doajen pjesništva Zorislav Vidaković. Priznanje je u nazočnosti organizatora Festivala Zdravka Odorčića uručio osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Organizator susreta pjesnika je udruga Kultura snova iz Zagreba. Kod Vodenih vrata u osječkoj Tvrđi održana je kazališna predstava "Veliki odlazak" u režiji i izvedbi glumca Zdenka Jelčića, a na otvorenju prigodni program izveli su zagrebački glumac Zdenko Jelčić i osječki kantautor Dubravko Lažeta. Do kasnih večernjih sati potom je predstavljana zbirka pjesama "Slavonija na dlanu". Pjesnici su uz performans u Osijeku posjetili Kopačk rit i Ribarske dane u Kopačevu. Potom su promovirana izdanja Kulture snova "U dosluhu s nebom": "Sjene", pjesnikinje Vesne Andrejić Mišković, "Jedno lice" Đurđice Beštak te "Jedan glas" Ivana Španjića. Nakon toga predstavili su se mladi pjesnici Kulture snova: Nikolina Sušnjić (Zagreb), Fran Vajdić (Penezići otok Krk), Luka Premer (Zagreb) i Ivan Špinjić (Otrić Seoci). Voditelji programa bili su Laura Klapka i Zdravko Odorčić, predsjednik zagrebačke udruge:“KULTura sNOVA“.


• Bilje - ljetno okupljanje- 18.07.2018


2-bilje-dangrada-2018

Ključna imena ove manifestacije su naša članica Mirjana Drenjančević i načelnik općine Bilje, Željko Cickaj. Mirjana (pjesnikinja) zato što je voljna organizirati spomenutu pjesničku smotru, a Željko (načelnik općine) jer ju je voljan (i to već treći put) financirati. Cijela manifestacija se odvijala u sklopu obilježavanja Dana grada Bilja. Pozivu na ovaj susret su se odazvali brojni članovi naše udruge.


• Promocija zbirke "Pjesnički kolOSIJEK"- 18.06.2018


1-P1700623 1-P1700625
1-P1700626 1-P1700632
1-P1700641 1-P1700656
1-P1700658 1-P1700731
1-P1700744

Nakon podosta vremena, točnije još davne 2009. godine, naše Društvo nije uspijevalo objaviti svoju novu koautorsku-skupnu zbirku pjesama. I to se konačno moralo promijeniti. Zasluge za ovaj pothvat svakako pripadaju Udruzi „Klub 60 plus“, koja je bila nositelj programa:“Jesen života puna je boja“, te je navedeni projekt bio financiran od strane fondova Europske unije. Mi smo se u cijelu priču uklopili kao partneri u sklopu literarno-dramske radionice koju je vodila poznata osječka novinarka Ljerka Antonić. Na promociji u Poetry-cfeu Magis su čitane pjesme iz zbirke:“Pjesnički kolOSIJEK“, koja je kruna spomenute radionice. Svojom svirkom promociji je doprinijela osječka grupa:“Suzette“, a naročito vokalna solistica: Andrea Opačak. Na svečanosti smo uručili i umjetničku sliku Damira Jakovljevića tajnici Kluba 60 plus, Mirti Šulmajster – Šodić, bez čije vještine apliciranja na projekte EU-a ne bi bilo niti naše nove knjige.


• Gostovanje u Bilju- 20.05.2018


6bilje_2018

U galeriji Doma kulture u Bilju održana je promocija zajedničke zbirke poezije. Okupili su se pjesnici čije su pjesme ukoričine u knjizi pod nazivom “Poezija Bilju na dar 2”. Na prigodnoj svečanosti mještani su mogli uživati u pjesmama i emocijama koje su prezentirali sami autori nove pjesmarice. Glavna oblikovateljica programa bila je Mirjana Drenjančević. U vođenju joj se pridružio i Vedran Strmečki, a glazbene numere je odsvirao kantautor iz Bilja, Miroslav Ilić.


• Gostovanje pjesnika iz Rijeke- 11.05.2018


5nova_rijeka2 5nova_rijeka3
5nova_rijeka5 5nova_rijeka7

Knjižara Nova je ugostila četiri pjesnika-amatera. Damira Marasa iz Fužina, Alemku Brazzoduro iz Rijeke, Miru Orlić sa Pelješca i Mariju Cafuk iz Josipvca. Za realizaciju ove pjesničke večeri zaslužni su vlasnik knjižare Nova, Ivica Vuletić i naša dopredsjednica Lidija Sopjanac. Damir Maras kao voditelj ove poetske trupe se iskazao i kao izvođač starogratskih šlagera pjevajući poznate hitove uz pomoć playbacka sa razglasa.


• U gostima kod udruge Klub 60 plus - 26.04.2018


4_IMG_20180426_171449 4_IMG_20180426_171754
4_IMG_20180426_173458 4_IMG_20180426_174031

Toga četvrtka smo gostovali u prostorijama udruge Klub 60 plus u Keršovanijevoj ulici 33. Bila je to prilika da predstavimo rad naše, literarno-dramske radionice u proteklih pola godine. Susret je stoga otvoren čitanjem poezije. Mogli smo usput vidjeti izložene radove likovne radionice, razne oslikane staklene boce, vaze i druge komade posuđa. Radionicu je vodila Andrea Krišto. Uslijedio su sinkronizirane šetalice koje su rezultat plesne, točnije zumba-radionice. Voditeljica ove radionice je Danijela Varga.


• Noć knjige - trilogija - 23.04.2018


3a_Noc knjige-MSOS
3a_2018_medsk_alta_pavin2 3a_2018_medsk_anastasia3
3a_2018_medsk1 3a_marija_srebrovic

Noć knjige u Medicinskoj školi obilježili smo u ponedjeljak, 23. travnja od 17:30 sati u velikoj dvorani Medicinske škole Osijek. U programu Noći knjige Čitamo pod zvijezdama sudjelovali su pozvani gosti članovi Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka i članovi Udruge Kluba 60+ iz Osijeka kao i članovi Čitateljskoga kluba Proliteris uz mentorstvo školske knjižničarke Alte Pavin Banović i voditeljice programa Anite Ivanković, profesorice engleskog i njemačkog jezika.
Sudionici programa čitali su prigodne pjesme poznatih književnika kao i svoje autorske pjesme i priče. Sudjelovali su članovi Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka: Zdravka Pirel, Vjekoslav Sulić, Franjo Halusek, Smiljka Kakaš, Andrea Krejči, Vera Kozar, Ivana Plavljanić, Nenad Peteš, Branka Križanić i Zorislav Vidaković.
Također su sudjelovali članovi Čitateljskoga kluba Proliteris: Marija Srebrović i Sara Držaić, 1.g, Lana Kovačević, 1.s1, Nensi Ilibašić, Gabrijela Matijević, Maja Pervan, 2.s3, Anastasia Ivančević, 1.g, Ivona Pilinger, 3.dt. Učenica 3.g razreda Larisa Marić, promovirala je knjigu „Mlijeko i med“ autorice Rupi Kaur, a Monika Feher učenica završnoga razreda 4.l, prezentirala je putopisno putovanje u Južnu Koreju. Prigodnom instrumentalnom glazbom na bas-primi cjelokupni je program pratio Denis Turkalj, učenik 3.dt razreda, a Zorana Vidaković, učenica 3.g razreda, fotoaparatom je zabilježila dirljive trenutke čitanja poezije, priča i cjelokupnoga programa Noći knjige 2018. u Medicinskoj školi Osijek.
☺ ☺ ☺

3b_P1580712 3b_P1580717
3b_P1580759 3b_P1580763

Istog dana uslijedio je nastavak obilježavanja Noći knige u GISKO-u. Program je vodila dopredsjednica Društva Nevenka Špoljarić. Za glazbenu kulisu pobrinuo se Davor Horvat iz udruge „Snaga kulture“ puštajući nam laganice po svom izboru. U programu je nastupilo desetak pjesnika naše udruge sa pjesmama na temu zdravlja, a poseban doprinos su dali članovi Mješovitog umirovljeničkog zbora „Retfala“ pod ravnanjem Zdenke Petrović.
☺ ☺ ☺

3c_nocknj_djakovo1 3c_nocknj_djakovo2
3c_nocknj_djakovo3 3c_nocknj_djakovo4

Međutim, to još nije sve. Naša dopredsjednica Lidija Sopjanac nas je predstavila kao gošća u Đakovu. U Rock-baru King uz nju su nastupile još i Suzana Šimunović, Mirjana Bralić i Bernarda Lukić. Glazbene brojeve kao začin nadodali su Duo AH (Sanja Hajduković i Josip Molnar), te rock sastav Srednje strukovne škole „Antun Horvat“.


• Skupština Društva - 20.03.2018


2_2018_skupstina1

Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” iz Osijeka održalo je Redovnu godišnju skupštinu i ove godine gotovo u u punom sastavu. Predsjednik “ivanošićevaca” i jedan od utemeljitelja Društva Nenad Peteš otvorio je skupštinu prisjećanjem na pokojne članove: Josipa Živkovića Juku, Borisa Nikšića, Marinka Zanzea, Ivanku Manojlović, Luju Medvidovića, Miroslava Marguša, Žarka Milinovića i Dejana Šimenića. Isto tako najavljeno je prikupljanje pjesama sudjelovatelja radionice u svrhu objavljivanja nove koautorske zbirke pjesama. Radionicu je vodila Ljerka Antonić. , pjesnikinja, autorica više knjiga i bivša urednica i kolumnistica u Glasu Slavonije. Dopredsjednica Društva Nevenka Špoljarić je posebno zahvalila Ljerki Antonić za stručnu pripravu tematskih sadržaja radionice, kao i udruzi „Klub 60 plus“ s kojim je projekt radionice i ostvaren. Antonić je pak rezimirala šestomjesečne aktivnosti provedene u radionici (haiku poezija, essekerske riječi i govor, kabare, aforizam), te najavila nastavak tematskih susreta.


• Obilježavanje Valentinova - 13.02.2018


1_2018_valentin 1_2018_valentin3
1_2018_valentin4 1_2018_valentin5

Osječko Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" i ove godine je organiziralo večer poezije povodom Dana zaljubljenih pod nazivom: "Nek ti bude ljubav sva". Članovi udruge su se predstavili sa svojom autorskom poezijom, premda se mogao čuti i pokoji stih iz svjetske literarne baštine.
Za glazbeni dio programa bili je zadužen dvojac iz osječkog banda „Suzette“.
Svim ljubiteljima pisane riječi koji su se odazvali našem pozivu na druženje sa poezijom još jednom se zahvaljujemo.


• Proslava 20-godišnjce Društva - 12.12.2017


8god20-mag3 8god20-mag17

8god20-mag1 8god20-mag2
8god20-mag4 8god20-mag12
8god20-mag8 8god20-mag14

8god20-mag5

U povodu obilježavanja 20. godišnjice djelovanja osječkoga Društva pjesnika "Antun Ivanošić" i blagdana Božića naša udruga je proslavila svoj rođendan slavljeničkom večeri koju smo nazvali: „Evo me, dolazim Ti pjesmom!“ Uz duhovnu poeziju "ivanošićevaca" koncert s božićnim repertoarom održao je Mješoviti zbor Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku uz ravnanje Zrinke Andrić, prof. glazbene kulture. Slavljenički program vodili su utemeljitelji Društva: Nevenka Špoljarić i Nenad Peteš, a svečana je proslava bila otvorena za sve štovatelje Riječi, te ljubitelje poezije koji čitaju, slušaju ili pišu pjesme. Sve izvođače, koji su nastupili kao gosti, nagradili smo sa po jednim primjerkom naše koautorske-skupne zbirke, da bi se na kraju svi zajedno počastili tortom uz koju smo načinili „milenijsku fotografiju“ za anale Društva.


• Zore na Vodenici - 09.12.2017


7zore_vodenica2017

„Za dugih zimskih večeri uz petrolejku i zidani šporet djedovi su pričali priče, a slušala ih je brojna obitelj; sinovi, snahe, kćerke, zetovi i naravno unuci! E pa vi ste moja velika obitelj! Dođite na VODENICU! Kao i nekada naći će se čašica rakije, topao čaj i šnita domaćeg kruha s domaćom masti. PRIČAT ĆU VAM STIHOVANE PRIČE O SLAVONIJI, povest ću vas u šetnju sokacima, lenijama i atarima!!!“. Ovim riječima je osječki pjesnik i član našeg Društva, Zorislav Vidaković najavio svoje drugo po redu gostovanje na vodenici, a koje već pomalo prelazi u tradiciju.


• Zore u Magisu - 02.12.2017


6zore-magis1
6zore_magis6
6zore-magis3 6zore-magis4

U organizaciji osječkog ogranka Kulture snova kojim kordinira voditeljica Antonija Budano nastupio je naš član Zorislav Vidaković predstavivši se samostalno. Naši članovi često su simultano uključeni i u rad srodnih udruga kao što je naša, a što samo obogaćuje iskustvo samog autora. Zato smo došli podržati našeg Zoreta.Za glazbeni dio programa bili su zaduženi članovi grupe Suzette, Andrea Opačak – vokal i Vladimir Čošić, pijanist.Ovaj glazbeni duet inače je samo dio poznatog osječkog banda "Suzette", kojega znamo po njihovim hitovima:"Femme Fatale","Krugovi u žitu", "Element", "Novi svijet", "Ruski rulet" i najnovijem - "Spasi me".


• Gostovanje u OŠ "Dobriša Cesarić" - 29.11.2017


5penovic_osdc1 5penovic_osdc2
5penovic_osdc3 5penovic_osdc4

U Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“, 29. studenoga 2017. godine, upriličeno je druženje učenika predmetne nastave i osječkih pjesnika u organizaciji naše ravnateljice Jagode Koščević i Zvonka Penovića iz Udruge Ankh. Pjesničkom satu prisustvovali su i čitali svoje pjesme, ali i pjesme odabranih pjesnika, pjesnici-„ivanošićevci“: Zorislav Vidaković i Nenad Peteš, te Želimir Hajdinjak. Sat je vodio gospodin Zvonko Penović. Na satu su sudjelovali učenici od petog do osmog razreda. Učenici pjesnici imali su priliku pročitati svoje pjesme drugim sudionicima i tako otvoriti put svijetu poezije i mašte . Tako su petaši , koje je pripremila učiteljica Matija Radaoš, čitali svoje dopadljive haiku pjesme. Šestaši i osmaši , pripremljeni uz mentorstvo učiteljice Biserke Vajlandić izveli su recital. Uvodni i završni program obogatili su Marko Marinić i Luka Ćurković, učenici 8.b razreda, izvedbom pjesama na gitari. Druženje je brzo prošlo u dobrom društvu, a kako je rekla knjižničarka Snježana Laksar: „Školsku knjižnicu smo obogatili podarivši školi i sudionicima programa zadnje tri skupne zbirke naše udruge“.


• Stop nasilju nad ženama - br.4 - 21.11.2017


4stop nasilju 2017

Ove godine manifestacija se održala po četvrti put. Nastala je spontano, vođena osjećajem, izrasla iz bloga “Pjesničkom riječju protiv nasilja”, koji je ugledao sjetlo dana u studenom 2012.godine na inicijativu Lidije Puđak, pjesnikinje iz Zagreba uz nekolicinu entuzijasta, u znak potpore ženama diljem svijeta koje trpe nasilje. Od početne ideje, na blogu se okupilo preko 400 pjesnika, čiji broj svakodnevno raste. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja, nego obilježava protest protiv svih vrsta nasilja kojim se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini.
Međutim, budući je nastao baš u ove dane, u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana nasilja nad ženama, to je najviše pjesama posvećeno baš žrtvama ženama. Članica Udruge “Izvor”- Marija Stupalo, izvijestila je sudionike o svjetskoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju obilježava preko 1.700 organizacija u preko 100 država. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava. U poetskom dijelu programa stihove su čitale Tanja Belobrajdić i Sanja Kosić iz Vukovara, Magdalena Teufel i Bernarda Ćurić iz Đakova, Vlado Đurđević iz Osijeka, članovi Društva pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka; Zorislav Vidaković, Brankica Bošnjak, Smiljka Kakaš, Andrea Krejči, Zdravka Pirel, Zdenka Petrović, Helena Kaladić, Lorena Kujek, Nenad Peteš, Jadranka Reder, Vera Kozar i Lidija Sopjanac.
Riječi podrške dala je i Gđa. Marica Kovač iz Đakova, osnivačica Udruge Riječ ravnice iz Đakova, organizatorica manifestacije Večeri pod bakljama, Da se ne zaboravi i mnogih drugih manifestacija. Glazbeni dio večeri zvucima gitare i prekrasnim glasom ispunili su Sanja Hajduković i Josip Molnar iz Đakova. Pjesnička riječ povezala je ljubitelje lijepe riječi, književnike, pjesnike amatere, te se u 34 grada širom regije, od Austrije do Bugarske, od Makedonije do Slovenije, od Crne Gore, preko Srbije, Bosne i Hercegovine do Hrvatske pjesnička večer kojom se obilježava Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama održala isti dan u isto vrijeme. Organizatorica Osječkog programa bila je Lidija Sopjanac, a kroz program svojom riječju vodili su Nenad Peteš i Lidija Sopjanac. Afirmirani književnici, pjesnici i glazbenici srcem su iznijeli stihove, te svi kao jedan podigli glas izrekavši – STOP NASILJU NAD ŽENAMA.


• 7 Čepinski susreti pjesnika - 19.10.2017


3cepin 2017

21.listopada 2017 godine održan je 7. susret pjesnika Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema koji s pravom nosi obilježje međunarododnog susreta pjesnika jer su nazočili pjesnici iz Slovenije i Vojvodine. Sve u organizaciji udruge pjesnika "ZANATLIJA" Čepin pod vodstvom maestra Franje Kopeckog u suradnji sa školama iz Čepina i pokroviteljstvom Općine Čepin, kojom prilikom je i predstavljena knjiga izabranih pjesama " I DALJE TE VOLIM SLAVONIJO. Dvorana je bila dupkom puna a duše ispunjene riječima koje su potekle iz grla pjesnika.


• Knjižara Nova - Lidijina zbirka - 19.10.2017


2lidija_nova1 2lidija_nova2
2lidija_nova3 2lidija_nova4

Nakon podužeg staža u našem Društvu (15-tak godina) sa svojom prvom zbirkom predstavila se „gradu i svijetu“ i naša sadašnja dopredsjednica Lidija Sopjanac. U vođenju programa joj je pomogao i Želimir Hajdinjak, pjesnik i ko(LEGA), također i Larisa Janičev-Stojanović je dala svoj obol i svoje viđenje Lidijine poezije. Glazbeni dio večeri zvucima gitare i prekrasnim glasom ispunili su Sanja Hajduković i Josip Molnar iz Đakova.


• Druga Lorenina zbirka - 17.10.2017


1lorena1 1lorena5
1lorena6 1lorena7

Sinoć je u holu Osnovne škole u Petrijevcima predstavljena druga knjiga poezije Lorene Kujek „Regeneracija neslomljive“. Brojnoj je publici knjigu predstavila Sandra Lebinac Glasovac, koja je vodila kroz program u kojem su svoj prilog dali brojni Lorenini prijatelji – pjesnici iz Udruge pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka te glazbenici. O Loreninom su stvaralaštvu dosada već izrečene brojne ocjene, jer je sinoć predstavljena zbirka druga, izdana u nepunih godinu dana. Pisanjem se počela baviti u osnovnoj školi, ali tek u kasnijim gimnazijskim godinama počinje ozbiljnije pisati, rekla je o autorici Sandra Lebinac Glasovac.
Završila je opću gimnaziju u Valpovu i nakon toga upisala studij upravnog prava u Osijeku. Iako vrlo mlada, Lorena je već sada uvrštena među probrano društvo zavičajnih pjesnika Republike Hrvatske. Do sada je izdala jednu zbirku pjesama pod nazivom „Na krilima snova“ koja je također vrlo dobro prihvačena u krugu njenih štovatelja, rekla je voditeljica. Sudionike predstavljanja knjige pozdravio je načelnik Općine Petrijevci, Ivo Zelić koji je Loreni pružio nužnu pomoć i podršku u izdavanju zbirke koja sadrži 88 pjesama. Izbor pjesama iz zbirke su interpretirali članovi Pjesničke udruge čiji je Lorena član, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Davor Šamadan, te Valentina Gyerek i Vjekoslav Pavlović.
O pjesmama Lorene Kujek napisano je dosta recenzija, a neke od njih (Ane Marije Posavec, Beatrise Stošić i Admira Džibrića) interpretirale su Sandra Lebinac Glasovac i Ana Vazdar.


• Gostovanje u Vinkovcima - 25.08.2017


12inbook-1 12inbook-2
12inbook-3 12inbook-4

InBook je književna i šire kulturna manifestacija nastala inicijativom mladih vinkovačkih studentica 2015. godine čijoj jedinstvenosti doprinosi njezina mlada pokretačka snaga, kao i ciljana publika kojoj je manifestacija u prvom redu namijenjena - mladež. Ovogodišnje, treće će se izdanje InBooka održati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci te u suradnji s njome, i to od 21. do 30. kolovoza s pet večeri zanimljivih sadržaja! Organizatorice su za posjetitelje pripremile razgovore s književnicima i stručnjacima iz polja znanosti o književnosti, filmu i kazalištu, večer poezije i kratke priče, književni kviz, dramsku večer, projekciju filma te glazbenu svirku. Ovogodišnje izdanje InBooka organiziraju mlade vinkovačke studentice Mia Filipov i Martina Ivanko uz podršku Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Učilišta Cibalae.


• Gostovanje u Belišću - 21.07.2017


11belisce-1 11belisce-2 11belisce-3

U organizaciji Udruge za kulturu i umjetnost “ZUM”, sekcija “Vers”, a u sklopu manifestacije “Mali grad – veliki ljetni doživljaj”, u Belišću je jedanaestu godinu zaredom održana „Večer poezije pod zvijezdama“. Okupilo se više od stotinjak sudionika, a uz domaćine, ondje su bili i pjesnici iz Bistrinaca, Valpova, Čepina, Vrbanje, Đakova, Donjeg Miholjca, Feričanaca, Našica, Županje i Osijeka. Topla ljetna večer bila je prigoda da svoje stihove pročita 40-ak pjesnika, prve korake u pjesnički svijet načinile su i dvije učenice osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića. Projekt je sufinancirala Osječko–baranjska županija, Grad Belišće i TZ Belišća. Ljubitelje poezije pozdravila je Antonija Andrašek Barić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, u ime udruge “ZUM” govorila je voditeljica sekcije “Vers”, Kornelija Fešiš, koja je i vodila program, a u glazbenom dijelu programa sudjelovala je Ženska pjevačka skupina KUD-a Šokadija iz Bocanjevaca te Zvonimir Iveković.


• Bilje za Dan grada - 16.07.2017


10dan-opcine-Bilje2 10dan-opcine-Bilje3

Bogatim programom koji se odvijao preko vikenda, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Bilje i njezini mještani proslavili su svoj dan. Ujedno je obilježen i jubilarni dvadeseti Dan povratka, koji se obilježava kao sjećanje na 17. srpnja 1997. kada se Općinsko vijeće Bilja vratilo u svoje prostorije nakon mirne reintegracije. Time je Općina Bilje postala prva u Osječko-baranjskoj županiji koja se vratila u svoje sjedište. Domaćica susreta je bila Mirjana S. Drenjančević, a pozivu su se odazvali brojni osječani iz naše udruge.
l j e t n a     s t a n k a• Cesarić u Magisu - 12.06.2017


9magis_cesari1 9magis_cesari5
9magis_cesari18 9magis_cesari26

Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ i učenice Čitateljskoga kluba Medicinske škole Osijek, 12. lipnja 2017., organizirali su, u Magisu večernje pjesničko druženje „Sve što slutnja šapne“ u čast 115. godišnjice rođenja pjesnika Dobriše Cesarića. Program je započeo u 19.30 sati, a posjetitelji su saznali nešto više o nepoznatim detaljima Cesarićeve biografije i životnim vezama s Osijekom (rođen u Slavonskoj Požegi 1902. - preminuo u Zagrebu 1980.). Biografiju je predstavila učenica Medicinske škole Osijek Larisa Marić, mentorica Alta Pavin Banović, mag. theol. et mag. bibl., ulomak iz djela „Moje osječko đakovanje“ čitala je Anastasia Ivančević, mentorica Mirta Faktor, prof., Cesarićevu pjesmu Ljubavno predvečerje kazivala je Bojana Višekruna, mentorica Vesna Kasač, prof., a izbor iz poezije članovi Društva pjesnika uz gitarsku pratnju Dubravka Lažete. Ovim nastupom uspješno je zaključena još jedna sezona druženja i nastupanja.


• Gostovanje u Feričancima - 03.06.2017


8fericanci2017-1 8fericanci2017-2

Svakog 03.lipnja u godini u Feričancima se održava susret pjesnika kako bi se prisjetili hrvatskog branitelja Manuela Grgurića koji je poginuo 1991.god. u Vukovaru. Manifestacija nosi naziv „Heroji se nikad ne zaboravljaju“, a njen glavni organizator je Zlatko Rođak – dugi niz godina poznat kao pučki pjesnik iz Feričanaca. HKUD „Manuel“ – Feričanci je za ovu svečanost organizirao 16 po redu. Izložbi likovne kolonije u nastavku programa su se pridružili i pjesnici sa svojim uradcima. Iz našeg Društva na susretima je gostovala Lidija Sopjanac.


• Aleph u Siesti - 31.05.2017


7siesta-aleph1 7siesta-aleph2
7siesta-aleph3 7siesta-aleph4

Četvrta večer poezije i kratke priče Studentskog književnog kluba Aleph održana je 31.svibnja 2017., u kafiću Siesta. Svoje poetske i kratkopričaške uratke su čitati članovi Alepha, a pozivani su bili i ostali zainteresirani na čitanje vlastitih uradaka. Takvu priliku nije propustio predsjednik Društva pjesnika „Antun Ivanošić“, Nenad Peteš. Prijave su se primale porukom Alephovoj Facebook stranici ili na mjestu događaja. Glazbeni gost večeri je bio Domagoj Talan s Filozofskog fakulteta- Osijek, a za fotografiranje večeri pobrinula se Mirjana Pjevac s Umjetničke akademije u Osijeku.


• Lira naiva sa ove strane Dunava - 27.05.2017


6lira naiva-1 6lira naiva-2

U Gradištu, u subotu, 27. svibnja, održao se petnaesti po redu susret hrvatskih pučkih pjesnika Vojvodine pod nazivom „Lira naiva 2017.“ Tradicijski, Lira naiva održava se svake godine u drugom mjestu u Vojvodini a sada je po prvi puta održana i u Hrvatskoj, u Gradištu pokraj Županje. Ovogodišnju pjesničku manifestaciju organizirali su Hrvatska čitaonica i Katoličko društvo „Ivan Antunović“ iz Subotice, Općina Gradište te književnik Ivica Mijatović-Ico iz Gradišta, koji je ujedno bio i izuzetan domaćin ovogodišnje Lire naive te svojim gostima i pjesnicima pružio jedan nezaboravan, cjelodnevni susret. Ovogodišnja Lira započela je sv. Misom, razgledavanjem mjesta i kulturne baštine Gradišta, druženjem te u konačnici, pjesničkom večeri u 18 sati u amfiteatru općine. Kako svake pa tako i ove godine, tiskana je i knjiga izabranih stihova „Riječi za nebo – Lira naiva 2017.“ u svrhu očuvanja materinjeg jezika te bunjevačke i šokačke ikavice. Iščitavajući svoje stihove, knjigu su predstavili sami pjesnici, autori iz Vojvodine i Hrvatske. Još jedan lijep i poseban običaj ove manifestacije je da svaki autor po iščitavanju svojih stihova jedan od svojih primjeraka istoimene knjige daruje nekome iz publike.


• Sa Perlama u Dječjem kazalištu - 16.05.2017


5perle-2 5perle-1
5perle-3 5perle-4

“Sve što znam naučio sam u vrtiću” naziv je koncerta koji je u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku održao Vokalni ansambl “Perle”, i to treću godinu zaredom. Riječ je o ansamblu koji čini 17 glazbenih pedagoga ustanove za predškolski odgoj Dječji vrtić Osijek. Posebno je iznenađenje ove godine to što su s “Perlama” nastupili i danas odrasli ljudi, a koji su nekada bili polaznici naših vrtića. Repertoar je šarolik, od starogradskih pjesama do suvremenih balada. A troje naših pjesnika dalo je svoj obol: Dragica Mihaljević, Zorislav Vidaković i Nenad Peteš.. „Ovim koncertom mogli smo se uvjeriti kolike glazbene kompetencije imaju naši pedagozi, jer svi odgojitelji u svojoj izobrazbi prolaze i taj glazbeni dio, a ovim koncertom pokazuju koliko vještina imaju“ - naglašava Svjetlana Takač, ravnateljica ustanove Dječji vrtić Osijek. U glazbenom djelu programa nastupio je još i Goran Bošković iz grupe „Fluentes“, te mladi jazz trio „Art Dossier“. Koncertu VS “Perle” nazočio je i gradonačelnik Ivan Vrkić.


• Gostovanje u Bilju - 12.05.2017


4bilje12-05-1 4bilje12-05-2
4bilje12-05-3 4bilje12-05-4

Promocija knjige „Bilju poezijom na dar“ je ustvari zajednička, koautorska zbirka u kojoj ravnopravno sudjeluju sljedeći autori: Ana Vrciš Oršolić, Brankica Bošnjak, Dubravka Radaković Stefanovski, Mirjana Drenjančević, Silvija Filipović, Dragica Mihaljević Nikolić, Zorislav Vidaković, Vedran Strmečki, Zdravko Odorčić, Mirosla Kablarević, Saša Gerber, Adam Bešlin i Dražen Marek. Susret je vodila, pripremila i inicirala gđa Mirjana Drenjančević, članica udruge „Kultura snova“, sa sjedištem u Zagrebu, pod vodstvom Zdravka Odorčića.


• Noć knjige u našem gradu - 21.04.2017


3nocknj2017-1 3nocknj2017-2
3nocknj2017-4 3nocknjige17-3

Uvodnu riječ za ovu svečanu prigodu podarila nam je dopredsjednica Društva, Nevenka Špoljarić. Imali smo priliku čuti u kakvoj su sve interakciji tijekom povijesti bili hrana i piće sa poezijom, tako da se naziv ovog programa:“Hrana za dušu, piće za stih“, nametnuo sam po sebi. U nastavku su uslijedile brojne pjesme renomiranih autora na temu hrane, a naročito na temu pića i pijanstva. Sve skupa je začinjeno izvedbom popularne starogradske pjesme: „Al je fino to baranjsko vino“ od strane Zbora Matice umirovljenika – ogranak Retfala.


• Slavonija na dlanu - 01.04.2017


2slavnadl9 2slavnadl6
2slavnadl1 2slavnadl7

Ljubitelji poezije u petak su navečer u odlično ispunjenom poetry cafeu „Magis“ uživali u prvom danu pjesničkog festivala „Slavonija na dlanu“. Premijerno izdanje festivala koji organizira udruga „KULTura sNOVA“ sigurno neće biti i posljednje jer, kako organizatori napominju, odaziv pjesnika je višestruko nadmašio očekivanja. Pristiglo je čak 258 pjesama od 180 autora pa su neke morali i odbiti, tako da je konačan broj sudionika festivala 65. Zanimljivo je da pjesnici ne dolaze samo iz Slavonije nego iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Na festival su pristigle pjesme od autora iz raznih zemalja, od Cipra preko Francuske i Njemačke sve do Kanade i Australije, naravno i iz naših susjednih država. Posebno nas veseli da je, iako tema nije bila zadana, većina pjesnika pisala o Slavoniji i Osijeku, a to je i svrha ovog festivala. Ako mogu Zagorci, Istrijani ili Dalmatinci pisati na svojim dijalektima, zašto i Slavonci ne bi mogli na svojem? – rekao je Zdravko Odorčić, osnivač udruge „KULTura sNOVA“. U „Magisu“ je podršku organizatorima pružio i gradonačelnik Vrkić. Iako se to možda i najmanje zna, ja sam se cijeli život bavio kulturom i drago mi je da večeras mogu biti ovdje. Došli smo večeras pronaći odgovor na pitanje jesu li pjesnici stvorili ljubav ili ljubav pjesnike. Ako ga i ne nađemo, ipak možemo biti sigurni da jedno bez drugoga ne ide. – zaključio je gradonačelnik. Na festivalu je sudjelovao i Marijan Gubina, zamjenik predsjednika udruge, književnik najpoznatiji po autobiografskom djelu „260 dana“ i veliki humanitarac koji je istaknuo kako mu je drago da će cijeli festival imati i tematiku mira i međusobnog uvažavanja te kako će se, na kraju festivala, poezija simbolički baciti u rijeku Dravu.


• Naša Lidija u Đakovu - 31.03.2017


1sopjanac_dj1 1sopjanac_dj2
1sopjanac_dj3 1sopjanac_dj4

Pjesnikinje Lidija Sopjanac iz Osijeka i Bernarda Ćurić iz Đakova bile su gošće još jednog u nizu Susreta sa slavonskim piscima održanog u đakovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Ovaj program održava se na inicijativu Đakovčanke Marice Kovač, a prepun prostor knjižnice odaje kako je inicijativa pala na plodno tlo. Inače, Osječanka Lidija Spojanac javnosti je dobro poznata po svom pjesničkom i humanitarnom radu, a Bernarda Ćurić publici se predstavila svojim stihovima prvi put. U glazbenom dijelu nastupili su Sanja Hajduković i Josip Molnar.


• Svjetski dan poezije - 21.03.2017


1svdanpoez2017-3 1svdanpoez2017-4
1svdanpoez2017-7 1svdanpoez2017-8

1svdanpoez2017-1 1svdanpoez2017-2
1svdanpoez2017-5 1svdanpoez2017-6

Svjetski dan poezije obilježilo je osječko Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” u Magis Poetry Caffeu pjesničko-koncertnim programom “Probudi me najljepšim stihom”.
Svečanost javnoga čitanja autorskih pjesama “ivanošićevaca” uveličao je koncertni repertoar VS Perle, sastavljen od odgojiteljica DV Osijek, koje su pjevale uz ravnanje Anastazije Vranić i klavirsku pratnju pedagoginje Tatjane Balatinac. U programu je gostovala i Iris Spajić, predstavnica Studentskog književnog kluba Aleph Filozofskog fakulteta u Osijeku, a vrhunac proslave uz vodstvo predsjednika Nenada Peteša bio je izbor najljepšeg stiha. Komisija u sastavu Višnja Voldin, Višnja Sekulić i Nada Valeri izabrala je za najljepši stih Irene Ojvan Stojanović, članice VS Perle, te je gromoglasnim pljeskom nagrađen stih: Poput prozirne kapi proljetne kiše, isperi mi krhotinu sa srca, rasprši prašinu s novog jutra, rastjeraj maglu u očima da mogu ponovno voljeti, grliti, ljubiti. U lirskom programu nastupili us Brankica Bošnjak, Franjo Halusek, Ana Jakobović, Miroslav Kablarević, Helena Kaladić, Andrea Krejči, Vera Kozar, Lorena Kujek, Zdravka Pirel, Nenad Peteš, Jadranka Reder, Lidija Sopjanac, Marija Stupalo i Zorislav Vidaković. Pjesnici su gošće nagradili zbirkama pjesama


• Manifestacija: "Žena može" - 08.03.2017


6zenamoze2017-1 6zenamoze2017-2

I ove godine, šestu godinu zaredom, projekt ŽENA MOŽE, u organizaciji PU Osječko-baranjske- Odjel prevencije , udruge Lega Grad i OPS portala, povodom obilježavanja Dana žena, okupio je brojne izvođače te privukao mnoge zainteresirane posjetitelje u Poetry caffe-u Magis.
Te večeri, osme večeri u martu mjesecu, u kratkom odmaku od svakodnevnih obveza i s jasnom željom za opuštanjem, ušetavši u Poetry caffe Magis, pomislila sam da sam baš na pravome mjestu. Uz prigušeno svjetlo, žamor tek pristigle nekolicine ljudi te suptilne zvuke jazz-a u pozadini, ova večernje-poetična kulisa činila se baš kako treba. I kako sam i očekivala, večer se polako razvijala te ubrzo prikazala u svom najboljem svjetlu. Mnogi su tome doprinijeli - brojni pjesnici Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ podsjetili su nas kako je lijepo sanjariti, a potom bi osječki RitmOS-i prekinuli uljuljkanost glasnim zvukom afričke divljine. Bilo je i drugih iznenađenja večeri, poput prekrasne i talentirane mlade Osječanke Karle Forjan zbog čijih su se pjevačkih sposobnosti sve prisutne dame naježile. I ne samo jednom.
Mladi pjesnik Luka Vranješ posvetio je svoje dvije autorske pjesme svojoj djevojci. A tamburaši iz različitih tamburaških sastava ujedinili su se i, kako im to obično uspijeva, mnoge podigli na noge. Sve u svemu, kombinacija pravih motiva, prisnosti i talenta poentirala je i ovaj put.
NAPOMENA: Tekst je prenesen sa internetskog portala „SiB“ – novinarka: Marija Šokčević


• Gostovanje u Gradištu- 03.03.2017


5fenikstica2017-3 5fenikstica2017-4

U Gradištu podno Vinkovaca, pa još dalje održana je promocija zbirke poezije "Mjesečeva snoviđenja" Ivice Mijatović i "Slovarice početnice" didaktičkog priručnog sredstva za predškolski uzrast, Katarine Saračević. „Event“ se dogodio u predvorju Osnovne škole u Gradištu. Odaziv je bio velik, a program je bio zanimljiv i raznovrstan. Na događaj je bila pozvana i novoizabrana dopredsjednica Drušva - Lidija Sopjanac, koja je nazočnima prenijela naše pozdrave.


• Izborna skupština Društva- 28.02.2017


4skupstina17-1
4skupstina17-2 4skupstina17-3
4skupstina17-4 4skupstina17-5

Društvo pjesnika “Antun Ivanošić”, koje obilježava 20. godišnjicu postojanja, izabralo je novog predsjednika. Umjesto Miroslava Kablarevića, koji je udrugu uspješno vodio protekle četiri godine, izabran je Nenad Peteš. Malo je poznato da je upravo baš on prije 20 godina već bio predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje društva, tako da se mogao čuti komentar:“Vratilo se dite materi!“, kako bi rekli Dalmatinci. Upravni odbor sada čine Nenad Peteš (predsjednik), dopredsjednice su Lidija Sopjanac i Nevenka Špoljarić, a Nadzorni odbor čine Brankica Bošnjak (predsjednica) te članovi Ana Jakobović i Zorislav Vidaković. Novi je tajnik Miroslav Kablarević, a rizničarka Branka Križanić.Među planiranim aktivnostima u 2017. istaknut je nastavak održavanja literarno-glazbenih susreta, književnih tribina, predstavljanje autorske pisane riječi i likovnih izložaba, snimanje audio-knjige, te tiskanje skupne zbirke pjesama uz 20. godišnjicu Društva.


• Valentinovo 2017 u Atelier-baru - 14.02.2017


3valen2017-2
3valen2017-1 3valen2017-3
3valen2017-4 3valen2017-5

Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" i ove je godine organiziralo večer poezije za Valentinovo pod nazivom:"Ja bih htio pjesmom da ti kažem ...". Događaj je bio predhodno najavljen na Radio Osijeku. Članovi su se predstavili svojom autorskom poezijom, a bio je tu i pokoji stih iz svjetske baštine. Njih su nam podarile članice recitatorske sekcije srednjoškolskog doma pod vodstvom prof. Ivane ivančić Medved. Za glazbeni dio programa bile su, također, mlade glazbenice koje su članice glazbene sekcije pod ravnanjem prof. Ivane Dakić-Kozić. One su se pridružile instrumentalnim izvedbama Iskre Matijanić na violi i Valentine Bobinac na gitari.
Na kraju programa Društvo je goste i publiku darivalo svojim skupnim zbirkama pjesama.


• Slavonski ogranak Kulture snova - 28.01.2017


2neda1
2neda2 2neda3

Dana 28.01.2017 u hramu lijepe riječi, glazbe i ugodnog druženja iliti Poetry Caffeu Magis na radost ljubitelja poezije dogodio ‘Festival lijepe riječi’ na kojem je predstavljena poezija autorice Nede Dukarić Kostelac iz Petrinje. Osim opusa iz tri Nedine knjige, ljepotu poetske večeri spontano su ‘podebljali’ kratki nastupi grupe autora iz Osijeka, bliže i šire regije. Zapravo, mogli bismo reći da se radi o slavonskom ogranku „Kulture snova“, koju vodi Zdravko Odorčić iz Zagreba. Cijela večer bila je praćena spontanom glazbenom podrškom. Poetsku večer nadahnuto je moderirala Antonia Budano, pa iako je radni naslov predstavljanja poezije najavljen kao ‘Izgubljena utrka’, Neda Dukarić Kostelac u osječkom Magisu slobodni smo utvrditi, utrku nije izgubila...baš naprotiv!
Mnogi članovi našeg Društva istovreneno su uključeni i u rad zagrebačke Kulture snova, a prava suradnja ove dvije udruge je tek na pomolu.


• Alephovci u Siesti - 19.01.2017.


1aleph1_siesta 1aleph2_siesta
1aleph4_siesta 1aleph5_siesta

1aleph3_siesta
Treća večer poezije i kratke priče Studentskoga književnog kluba Aleph održana je u 19. siječnja 2017. u SIESTA Club-Cafeu. Svoje poetske i kratkopričaške uratke su čitati članovi studentskog književnog kluba „Aleph., Pozivali su, također, i ostale zainteresirane na čitanje vlastitih uradaka i to je bilo dovoljno našem Zoretu (Vidaković – op.a) da se „ubaci“. Budući da Zoretove pjesme (one šokačke – op.a) „frcaju od humora“ njegov je nastup osvježio cijelu večer, pa je i bio nagrađen dugotrajnim aplauzom. Glazbeni je gost Domagoj Talan na gitari, a za fotografiranje se pobrinula Mirjana Pjevac s Umjetničke akademije u Osijeku. A najzaslužnija za ponovno buđenje alephovaca je Mia Filipov, predsjednica studentskog književnog kluba.

• Religiozna poezija u Magisu - (21.12.2016)


8_2016_relpoetry1 8_2016_relpoetry2
8_2016_relpoetry3 8_2016_relpoetry4

U povodu proteklog blagdana Božića osječko Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" je organiziralo pjesničko-glazbenu večer "Božićna svjetlost u pjesmi" u Magisu - Poetry caffeu. Duhovnu poeziju "ivanošićevaca" gitarski je pratio kantautor Dubravko Lažeta koji je izveo pučke božićne napjeve, a večer je vodila dopredsjednica Društva Nevenka Špoljarić. Na ovo adventsko druženje s članovima Društva pozivani su bili i drugi ljubitelji poezije koji čitaju, slušaju ili pišu pjesme da ponesu stihove o Božiću i blagdanima kako bi radost stvaranja podijelili s publikom, a dobrodošli su bili i mladi glazbenici sa prigodnim repertoarom. Tijekom večeri Nada Valeri, članica Društva pjesnika, razveselila je nazočne darovanim slasticama iz vlastite domaće kuhinje.


• Rombergove večeri u srednjoškolskom domu - (08.12.2016)


7_2016_romberg1-pjes

Rombergove svečanosti su i ovoga puta bile zamišljene kao večer poezije i glazbe u glavi glavnog nositelja ove manifestacije Zvonka Penovića i njegove Udruge „Ankh“. VIS „Krijesnice“ iz Osijeka se pobrinuo za glazbeni ugođaj, dok su im se recitacijama pridružili recitatorska skupina srednjoškolskog doma i pjesnici našeg Društva: Dragica Mihaljević, Zorislav Vidaković i Nenad Peteš. A tu nam se pridružila i Slavica Šibalić koja redovito sudjeluje u poetskim Penovićevim projektima.


• Sjećanje na pjesnika Sašu Benčeka - (07.12.2016)


6_2016_sasab1
6_2016_sasb2

Psihogamija "Sjećanje na pjesnika Sašu Benčeka" održana je u klubu Knjižare Nova 7. prosinca 2016. godine.
U prigodnom programu su sudjelovali: professor emeritus Stanislav Marijanović, prof. Nevenka Špoljarić, Nenad Peteš, Drago Medvidović, Denis Čosić, Slavica Šibalić, Darko Kovačević, Zorislav Vidaković, Zvonko Penović i Društvo pjesnika “Antun Ivanošić”. Saša Benček je bio boem i jedan je od rijetkih pisaca i pjesnika koji je doslovno živio svoju poeziju. U Osijeku je i napisao gotovo sve svoje pjesme. Rođen je u mjestu Mirkovac u Baranji, 16. 08. 1932. a umro u Osijeku, 16. 11. 1989. Pravo ime mu je Aleksandar Krutz.
Za života je objavio tri zbirke pjesama”Koje su u meni” (1974.), “Simfonija snova” (1980. ) i ”Kuku ri jek” (1988.). Posljednja četvrta zbirka “Skitnička molitva”objavljena je pet godina nakon njegovog fizickog odlaska 1994. godine.


• Dobra suradnja sa osječkim Slovencima - (26.11.2016)


5_2016_slovenci2
5_2016_slovenci1

Svečani koncert u povodu 10. obljetnice Slovenskog kulturnog društva “Stanko Vraz” je održan u Dječjem kazalištu „Branka Mihaljevića“. Program su vodili supružnici Sabina Koželj Horvat (slovenski) i Zvonko Horvat (hrvatski), predsjednica i tajnik Društva. Kao gosti nastupili su Kiril Naumov i Andrej Pezić iz Makedonskog kulturnog društva “Braća Miladinovci”, Hrvatsko-makedonsko društvo “Narodno ruvo”, Vokalni sastav “Perle” pod vodstvom Anastazije Vranić i uz pratnju Tajane Balatinac, te Mješoviti zbor Mađarskog kulturnog društva Nepkor. Dvije je pjesme otpjevala i Sabina Koželj Horvat, a nastupili su i pjesnik i zabavljač Zorislav Vidaković, poznatiji kao Baj' Đuka s Fejsbuka, te još dvoje članova Društva pjesnika Antun Ivanušić, Dragica Mihaljević i Nenad Peteš. Programu u Dječjem kazalištu u ime Grada Osijeka nazočili su voditeljica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ljerka Hedl i gradski vijećnik Dragutin Medvidović, te predstavnici makedonske i crnogorske manjine, Jagoda Cvetičanin i Siniša Popović.


• Stop nasilju nad ženama u knjižari Nova - (23.11.2016)


4_stop-nasilju
4_stop-nasilju2 4_2016_stopnas3
4_2016_stopnas1 4_2016_stopnas4

Program manifestacije svojim riječima oplemenili su pjesnici iz Osijeka, Belog Manastira, Bilja, Đakova, Vukovara, Valpova te Vinkovaca, a potporu borbi protiv nasilja nad ženama i ženama koje su doživjele nasilje ukazale su članice Ženske udruge “Izvor” iz Tenje putem svoje predstavnice Gđe. Marije Stupalo. U poetskom dijelu stihove i prozu čitali su: Tanja Belobrajdić, Larisa Janičev Stojanović, Magdalena Teufel, Mirta Abramović, Vlado Đurđević, Lidija Sopjanac, Vedran Strmečki, Smiljka Kakaš, Franjo Halusek, Nenad Peteš, Zdravka Pirel, Zorislav Vidaković, Zdenka Petrović, Helena Kaladić, Silva Filipović, Dragica Mihaljević, Jadranka Reder i Stjepan Šmit. Riječi podrške dala je Gđa. Marica Kovač iz Đakova, osnivačica udruge Riječ ravnice iz Đakova, organizatorica manifestacija Večeri pod bakljama, Da se ne zaboravi i mnogih drugih manifestacija. Kruna manifestacije bila je glazbena potpora koju su iskazali glazbenici Ivančica Hinek, Adreja Gribl, Marijana Matijević i Zvonimir Mrčela.
Pjesnička riječ povezala je i afirmirane književnike i pjesnike amatere s prostora čitavog Balkana, te u jedinstvenom vrisku okupila 30-tak gradova; Osijeku, Mostaru, Tuzli, Kaknju, Skopju, Mariboru, Beogradu, Somboru, Kikindi, Novome Sadu, Jabuci, Požarevcu, Nišu, Subotici, Bogatiću, Smederevu, Ljuboviji, Vlasotincu, u Beču (Austrija), Petricu (Bugarska), Zadru, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Rešetarima, Ivanić Gradu, Varaždinu i Zagrebu.
Organizatorica Osječkog programa manifestacije drugu godinu za redom bila je Lidija Sopjanac, a kroz program svojom riječju vodili su Lidija Sopjanac, Ana-Marija Posavec i Želimir Hajdinjak.


• Gostovanje u Feričancima - (15.11.2016)


3_2016_ferican3
3_2016_ferican2
Svakog 15.11. u godini u Feričancima se održava susret pjesnika kako bi se prisjetili hrvatskog branitelja Manuela Grgurića koji je poginuo 1991.god. u Vukovaru.
Manifestacija nosi naziv „Heroji se nikad ne zaboravljaju“, a njen glavni organizator je Zlatko Rođak – dugi niz godina poznat kao pučki pjesnik iz Feričanaca.
HKUD „Manuel“ – Feričanci je za ovu svečanost organizirao 15 po redu izložba likovne kolonije kojoj su se pridružili i pjesnici sa svojim uradcima. Iz našeg Društva na susretima je gostovala Lidija Sopjanac.

• Pjesnička smotra u Čepinu - (22.10.2016)


2_2016_cepin1
2_2016_cepin2

Nedvojbeno glavni organizator susreta pjesnika u Čepinu je gospodin Franjo Kopecki. A u tom osječkom prigratskom naselju se u subotu 22. listopada 2016. godine održao 6. susret pjesnika na kojem je predstavljena zbirka pjesama: „Na slavonskom putu“, u kojoj su objavljene pjesme malih pjesnika iz dvaju čepinskih škola, te ostalih pjesnika Čepina i okolice kao i njihovih gostiju, iz Zagreba, Osijeka, Novog Sada i Sombora. Nazočni su čitali svoje pjesme pokušavajući nam predočiti svoju ushićenost. Uz nabrojane sudionike, nastupili su i polaznici Centra za djecu i mlade iz udruge „Pozitivni i sretni“, kao i KUD-a „Ivan Kapistran Adamović“. Večer je protekla u pozitivnom duhu te se radujemo novom susretu iduće godine!


• Na rođendanu književnice Božice Jelušić - (16.10.2016)


1_jelusic3
1_jelusic1
U nedjelju, 16.10.2016. smo se u Barnogoru družili s Božicom Jelušić, povodom obilježavanja 65 godina života i 45 godina njenog književnog stvaralaštva.
Neki od nas su govorili stihove dok su drugi zajedno sa Božicom pričali o Podravini i njenim proslavljenim predstavnicima Ivanom Golubom, teologom, znanstvenikom, književnikom i povjesničarom kulture, te Ivanom Lackovićem Croatom, istaknutom likovnom umjetniku, uz novopodignuti prelijepi totem.
Izradio ga je Dražen Kuharović, koji je autor i nekoliko pijetlova u barnagorskom Podravskom parku pijetlova, u kojem se totemski stup od subote nalazi. To je bio treći dan slavlja nakon druženja u Đurđevcu i Koprivnici gdje je predstavljeno Petoknjižje Božice Jelušić.
Tako nas je o ovom događaju izvijestila naša članica Brankica Bošnjak.

• Obilježavanje 19-godišnjice Društva - (10.10.2016)


2016_godinjica1 2016_godinjica7
2016_godinjica13 2016_godinjica9
2016_godinjica16 2016_radioos1
2016_godinjica3 2016_godinjica4
2016_godinjica8

U povodu 19 godina djelovanja, osječko Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” priredilo je svečani revijalni pjesničko-glazbeni program “Poezija punog kruga” održan u Poetry Caffeu Magis uz vodstvo “ivanošićevaca” utemeljitelja Nevenke Špoljarić i Nenada Peteša.
Lirske zapise objavljene u dosadašnjih sedam zbirki društva, autorskim knjigama, i najnovije pjesme govorili su, uz spomenute, Silva Filipović, Franjo Halusek, Ana Jakobović, Miroslav Kablarević, Smiljka Kakaš, Helena Kaladić, Branka Križanić, Dragica Mihaljević, Marina Pilić, Zdenka Petrović, Jadranka Reder i Zorislav Vidaković. Tijekom dvoosatnog pjesničkog susreta nastupili su i gosti iz Čepina Franjo Kopecki, J. H. Macado i Josip Štajmaher. Programsko osvježenje bili su Halusekovi haiku stihovi te nastup vokalne solistice Vesne Mores koja je pjevala na japanskom jeziku te slavljenicima čestitala rođendan, a čestitkama se pridružila Mia Filipov pozdravivši kulturni događaj u ime Studentskog književnog kluba “Aleph” čije će članstvo surađivati u projektima s mlađim naraštajem “ivanošićevaca”.
U glazbenom programu nastupio je Zbor umirovljenika “Retfala” uz ravnanje Zdenke Petrović, a između pjesničkih dionica publiku su razveselili pjesmom i svirkom Dora Vestić na ukuleleu i gitarist Hrvoje Andžaković, dok je naposljetku večernji koncertni program na klaviru izveo pijanist Jakov Ivanković. Budući da je osnivačka skupština Društva pjesnika održana u Magisu prije 19 godina, Špoljarić je zahvalila Marijanu Kuduzu za gostoprimstvo pjesnicima tijekom niza godina u “Magisu” i najavila niz događanja, a slavlje je označila i velika rođendanska torta “Petra Pana”.
Događaj su medijski popratili: prvo Radio-Osijek u najavi uz pomoć terenske ekipe, a zatim i Slavonska televizija i Glas Slavonije na samom događanju u Magisu.


• Zoretova večer na vodenici - (24.09.2016)


zore_vodenica2

zore_vodenica5

zore_vodenica3 zore_vodenica4

Dana 24.09.2016 na vodenici na Dravi u 19 sati Zorislav Vidaković je govorio poetsku monodramu: “Osijek i Slavonija u oku pjesnika“. Svoje kazivanje otvorio je stihovima: „Ovo su slike, prave slike koje sam riječima oslikao sada. Riječi su moje boje i paleta, ovo su slike mog voljenog grada“. Recitiranje se nastavilo punih pola sata, napamet bez greške. Na kraju je Zorislav pozvao kolege pjesnike da se uključe sa svojim stihovima, a zatim se prešlo na rustikalni domjenak: kruha, masti i paprike sa domaćom „prepečenicom“.


• Poetski prvijenac Lorene Kujek - (22.09.2016)


10lorena_prom1

10lorena_prom2

OŠ Petrijevci - Lorena Kujek je jedna od naših mlađih autorica koja je vrlo rano uspjela objaviti svoju samostalnu zbirku pjesama. U našem Društvu je prisutna oko godinu dana. Zasluge svakako pripadaju načelniku općine Petrijevci Ivi Zeliću, koji je Loreni nesebično pomogao ne samo financijski nego je pronašao lektoricu, a potom i tiskaru. Palac gore za gosin načelnika. Valja istaknuti da je u prezentaciji zbirke pomoglo cijelo Društvo kako recitiranjem, tako i bodrenjem iz publike. „Ekipi“ su se još pridodali nastavnica Višnja Gubica sa svojim prigodnim komentarom i vjeroučitelj Davor Šamadan izvedbama na gitari. Konferensu je vodio predsjednik Društva, Miroslav Kablarević, a recenziju je napisao tajnik Nenad Peteš.


• Belišće, drugi put - (13.09.2016)


9belisce_drugo1

9belisce_drugo2

U utorak, 13. rujna 2016., na terasi Kazališne kavane Centra za kulturu Sigmund Romberg održana je “Pjesnička večer” u sklopu ovogodišnje manifestacije Belišćanska zlatna jesen, koju organiziraju Grad Belišće i Turistička zajednica Grada. Brojnoj publici predstavili su se članovi Sekcije “Vers”, koja djeluje pri Udruzi “ZUM”, i šest učenica viših razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća pod vodstvom nastavnice Vesne Liker-Dojkić. Voditeljica programa bila je ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer, a sve je prigodnim riječima pozdravila voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković. Svoje stihove o Belišću, jeseni, rijeci Dravi i ljepotama prirode čitali su: Jozo Bogdanović, Kornelija Fešiš, Silva Filipović, Blanka Karšić-Šimunović, Jozefina Križan, Danica Lebinac, Nada Maletić, Stjepan Šmit, Mladen Šarlija, Reza Stanković i Franca Zetaić. Ugodnom raspoloženju uveliko je doprinio trio “Professores” u sastavu: Ana Stanković, prof. (klavijature), Piroška Hegy, dipl. art. (violina) i Aleksandra Čeliković Cvidrak, mag. mus. (vokal). Glazbene umjetnice su izvođenjem klasičnih evergreena kao i obradama domaće pop i etno glazbe oduševile sve prisutne i na taj način još više upotpunile cjelokupni dojam večeri.


• Promocija zbirke Ane Jakobović - (09.09.2016)


8ajakobovic3

8ajakobovic4

8ajakobovic5

8ajakobovic2 Pjesnički prvijenac zbirka „Mjesečina na dlanu“ Osječanke Ane Jakobović predstavljena je pred brojnim ljubiteljima poetske riječi u Klubu galerije „Magis“ koji su poslušali interpretaciju odabranih pjesama uz glasovirsku pratnju Mateje Veselinović, učenice osječke Glazbene škole Franje Kuhača. Ana Jakobović, dvadesetu je godinu članica Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ čiji su članovi predstavili zbirku recitirajući pjesme duhovne, socijalne i domoljubne tematike, dok je knjigu predstavile recenzentica Nevenka Špoljarić i ilustratorica Lidija Terzić. Pohvalno o pjesnikinjinim stihovima, prijateljstvu i zajedničkim projektima u korist činjenja dobra i estetizacije zavičajnog literarnog prostora govorili su, uz spomenute: „ivanošićevci“ Višnja Pavičić (organizatorica predstavljanja), Miroslav Kablarević, Nenad Peteš, Smiljka Kakaš i Zorislav Vidaković te Blanka Miletić i Marina Orešković, a knjigu je u ime izdavača Tiskare i knjigovežnice „Slog“ iz Belišća pozdravio Vlado Maltar, ujedno pokrovitelj naklade čiji su primjerci besplatno darivani svim posjetiteljima i mogu se nabaviti u osječkom GISKO-u. Ana Jakobović zahvalila je svima, ponajviše pjesnicima koji s njom dijele poticajne trenutke zajedničkog druženja uz poeziju tijekom svih ovih godina postojanja Društva.

• InBook festival - Vinkovci - (24.08.2016)


7vinkovci2 7vinkovci4 7vinkovci5

7vinkovci3

InBook 2016 književna je i šire kulturna manifestacija pokrenuta 2015. godine koja će se održati i ove godine u dvorištu Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, i to od 22. do 31. kolovoza s čak šest večeri zanimljivih sadržaja! Za vas smo pripremile zanimljiva predavanja, radionicu za male i velike, večer poezije i kratke priče, dva kviza, razgovore s talentiranim mladim Vinkovčanima, projekcije filmova, umjetničku izložbu i svirke mladih glazbenika. Ovogodišnje je izdanje InBooka organizirano od strane mladih vinkovačkih studentica Mije Filipov i Martine Ivanko uz podršku Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, ALGORITAM, Učilište Cibalae, Fraktura - najbolja literatura i Udruga Dokkica.


• Biljske večeri poezije - (15.07.2016)


6biljske_veceri_poezije1

KULTura sNOVA Udruga za promicanje kulture Zagreb, Kulturni krug Baranja u suradnji sa Hrvatsko-Mađarskim kulturnim centrom Općine Bilje organizirali su "Biljske večeri poezije" koje su se održale 15. srpnja 2016. godine s početkom u 19 sati povodom Dana općine Bilje u Galeriji HMKC.
Nastupili su sljedeći pjesnici: Vedran Strmečki, Zorislav Vidaković, Saša Greber, Lidija Sopjanac, Dubravka Radaković Stefanovski, Ana Vrcić Oršolić, Brankica Bošnjak, Miroslav Kablarević, Tomo Bagarić, Adam Bešlin, Mirjana Drenjančević i Zdravko Odorčić. Voditelj programa je bio: Zdravko Odorčić , a glazbeni gost: Goran Salajić


• Gostovanje u Belišću - (08.07.2016)


5belisce4

To je tradicionalni susret pjesnika Slavonije, Baranje i šire obogaćen raznorodnim glazbenim sadržajima. Sa po jednom svojom pjesmom predstavili su se pjesnici iz Belišća, Bistrinaca, Valpova, Donjeg Miholjca, Osijeka, Našica, Feričanaca, Vrbanje, Čepina, Đakova, Drenovaca, Cerne , Gradišta i Novog Sada tako da ova manifestacija poprima i međunarodni karakter. Po prvi puta na ovakvoj jednoj manifestaciji predstavile su se svojom poezijom i mlade snage OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća, učenice petih i sedmih razreda, članice literarne sekcije koju vodi prof. Vesna Liker-Dojkić i pobrale topli aplauz svih prisutnih. Ova ljetna kulturna pjesničko-glazbena poslastica pobudila je veliko zanimanje građanstva tako da se na prostranoj terasi Kazališne kavane tražila stolica više. Pravo glazbeno osvježenje bila je ženska pjevačka skupina KUD-a „Šokadija“ iz Bocanjevaca , a publiku je oduševio i Zvonimir Iveković svojim izvedbama na gitari. Mnogobrojne goste i pjesnike pozdravio je dogradonačelnik Belišća Domagoj Varžić, Janja Čeliković, voditeljica Turističke zajednice, Vlado Jung, predsjednik udruge ZUM i autor zajedničke fotografija sudionika manifestacije koje su na kraju pjesnici dobili kao poklon i uspomenu, te Kornelija Fešiš, voditeljica sekcije VERS koja je ujedno i vodila program. Medijski pokrovitelji su bili Radio Belišće, Slavonska televizija i Valpovština info, a ovako značajnu manifestaciju ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Županije i gradonačelnika Dinka Burića kao predsjednika Turističke zajednice. Sudeći po oduševljenim reakcijama sudionika „Večeri poezije pod zvijezdama“ ova manifestacija je bila pun pogodak te bi svakako trebalo nastojati da se ona održava i ubuduće.l j e t n a     s t a n k a• Proslava obljetnice 106. brigade - (28.06.2016)


4_106_1

Legendarna osječka 106. brigada Zbora narodne garde RH dvodnevnim je programom održanim 27. i 28. lipnja u Osijeku obilježila 25. godišnjicu osnutka i Dan osječkih branitelja. Drugog dana proslave na Pampasu je priređena izložba taktično-tehničkog zbora HV-a i MUP-a te sajam braniteljskih zadruga, a druženje branitelja uz vojnički grah proteklo je uz glazbeno-umjetnički program u kojemu su nastupile skupine RitmOS i Amos, Zbor njemačke narodnosne zajednice iz Osijeka „Alte kamaraden“, osječko Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“, klapa „Zrinski“ i solista Željko Witovsky.


• Kikićevi susreti - (28.05.2016)


3kikicevi_susreti1
>
3kikicevi_susreti2

Tijekom višednevnog druženja u Gradačcu završnog dana manifestacije „Kikićevi susreti“, u predvečernjim satima održana je promocija časopisa za kulturu “Diwan”, kao i književna večer. Evo što o svemu kaže moderatorica Šejla Šehabović, a ujedno i predsjednica Izvršnog odbora „Kikićevih susreta: „Na književnoj večeri su se družili: književnici (koje sam tek upoznala najviše kroz njihova djela) Ismet Bekrić, Goran Simoć, Lamija Begagić, Jagoda Iličić i neki koje sam od prije poznavala kao što su Šimo i Ružica Eršić, te jedna od naših najpriznatijih književnica Božica Jelušić. Bili su tu i divni ljudi: Zorica-Zorka Barisic i Ivo Barišić kojima se moram zahvaliti na gostoprimstvu. Naravno tu je i gospođa koja je sve osmislila i ostavila vrlo lijep dojam na sve nas Mirsa Šarić, neki dragi ljudi koji su besprijekorno i vrlo opušteno vodili program i ja. Hvala svima na dobroj volji i druženju, posebno djevojkama i mladićima koji su nas glazbeno podržavali i divnoj publici. Moram reći da sam uživala i u obilasku grada i da je kula Husein-bega Gradaščevića s pravom ponosni dio grada.“ Svemu je prisustvovala i naša Brankica Bošnjak.


• Lira naiva iz Vojvodine - (28.05.2016)


2lira_naiva1

2lira_naiva2

„Vapaj moje duše“ naziv je zbirke pjesama pučkih pjesnika 2016 god iz Vojvodine. U organizaciji Hrvatske čitaonice. te u suradnji s Katoličkim društvom "Ivan Antunović" dana 28. svibnja 2016 god. u Starom Žedniku uz bogat cjelodnevni program predstavljena je gore spomenuta knjiga. Cijeli projekt je odlično vođen sigurnom rukom uvažene Katarine Čeliković. Informacije o ovoj svečanosti nam je prenio Zorislav Vidaković kao aktivni sudionik događanja.


• Nova zbirka "mihaelovaca" iz D. Miholjaca - (12.02.2016)


1_mihael1

Dana 12. veljače 2016. svjetlo dana je ugledala knjiga “Hrvatsko pjesničko biserje” kojom će književna udruga “Mihael” - Donji Miholjac na najbolji način obilježiti desetogodišnjicu svoga postojanja. Nakladnik knjige je “Gradska tiskara Osijek”, urednik je Zdravko Živković, korekturu je obavila profesorica Marija Divošević, a pogovor je pod naslovom “POTICAJNO I VRIJEDNO KNJIŽEVNO PREDSTAVLJANJE” napisao književnik i književni teoretičar Đuro Vidmarović iz Zagreba. U knjizi su se svojim poetskim uratcima predstavila stotinu i dva autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Đuro Vidmarović je sadržaj knjige tematski svrstao u nekoliko cjelina: Prvu cjelinu čini nadahnuće zavičajnošću, drugu cjelinu je nazvao: rodoljubivost, rodoljublje, domoljublje. Treću tematsku cjelinu nazivlje poezijom osobnog nadahnuća. Četvrtu razinu čine pjesme vjerskog, uglavnom kršćanskog nadahnuća. Petu razinu poetskog stvaralaštva u našem Zborniku čini poezija refleksivnog, odnosno misaonog sadržaja. Naposljetku je gospodin Đuro Vidmarović “Hrvatsko pjesničko biserje” preporučio svim ljubiteljima lijepe hrvatske književne riječi. Od naših pjesnika svečanosti su prisustvovale: Zdravka Pirel, Jadranka Reder i Silva Filipović, koje su ujedno koautorice gore spomenute zbirke.


• "Ivanošićevci" U GISKO-U probudili Tina - 22.02.2016)


2016_nocknjig1k 2016_nocknjig3k
2016_nocknjig5k 2016_nocknjig9k
2016_nocknjige14 2016_nocknjig4
2016_nocknjig6

Osječko Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" održalo je u GISKO-vom American Corneru, u sklopu manifestacije "Noć knjige", pjesničko-glazbeni susret "Probuđeni Tin" posvećen 125. godišnjici rođenja Augustina Tina Ujevića (1891.-1955.). Izabranu poeziju i prozu interpretirali su "ivanošićevci" : Lidija Sopjanac, Lorena Kujek, Silva Filipović, Zorislav Vidaković, Nenad Peteš, Franjo Halusek, Jadranka Reder, Miroslav Kablarević, Branka Križanić, Ðurđica Junaković, Brankica Bošnjak i Nevenka Špoljarić koja je predstavila Ujevićev opus te pozdravila gosta osječkoga dogradonačelnika Vladimira Hama. Jednosatni je recital priređen u okviru GISKO-ove manifestacije "Noć knjige" te je pjesnike pozdravila i ravnateljica Dubravka Pađen-Farkaš. Marijana, djelatnica knjižnice Marijana nam je uručila "Zahvalnicu za sudjelovanje u programu".


• Skupština Društva - (23.02.2016)


2016_skupst2m 2016_skupst3m
2016_skupst4m 2016_skupst5m

Još jednom smo se okupili u većem broju u našim prostorijama da bi odradili sve administrativne zahtjeve koje pred nas stavljaju zakonodavci. Na skupštini je bilo nazočno 18 od 25 članova Društva, te je time kvorum za pravovaljano odlučivanje bio postignut. Raduje nas što tijekom godina zadržavamo kontinuitet i intenzitet rada, kao i broja članova (oko 20-tak aktivnih), a na samoj Skupštini pristupila nam je i Helena Kaladić kao nova članica.


• Nastup za Valentinovo - (13.02.216)


2016_valent1m
2016_valent2m
2016_valent3m

Prigodnu pjesničko-glazbenu večer uz proslavu Valentinova i ove je godine u „The kavani“ priredilo osječko Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ i domaćin Goran Pleslić. Valentinovski ugođaj naslovljen „Vjeruj u ljubav“ glazbeno su uveličali gitarista Zvonimir Baotić i violinistica Marija Bašić. Izbor iz duhovnih promišljanja o ljubavi Phila Bosmansa i antologijskih ljubavnih stihova interpretirali su voditelji programa Nevenka Špoljarić i Miroslav Kablarević te Nenad Peteš, a svoje su stihove govorili i pjesnici: Ana Jakobović, Branka Križanić, Vera Kozar, Lidija Sopjanac, Zorislav Vidaković, Zdravka Pirel,Marina Pilić, Đurđica Junaković, Silva Filipović, Silvija Butković, Jadranka Reder, Smiljka Kakaš, Marija Kržek, Marija Stupalo i Slavko Žebić. Na kraju dvosatnoga susreta osječku publiku pjesnici su počastili slasticama i kiflicama te je za 23. veljaču najavljena skupština Društva pjesnika.


• Okupljanje u Zagrebu - (13.02.2016)


2016_odorcicZG3m 2016_odorcicZG5m
2016_odorcicZG8m 2016_odorcicZG9m

Promocija nove zbirke poezije u režiji Zdravka Odorčića održana je u Zagrebu, uz brojna glazbena iznenađenja. Ovoj manifestaciji redovno se odaziva i poznati glumac Zdenko Jelčić. Od 274 stihotvoraca čije su pjesme ušle u tiskanu zbirku: „Tebi pjesmom za Valentinovo“ svoje pjesme je čitalo preko 80 autora. U zbirci su zastupljeni pjesnici iz 19 država i to iz Iraka, Egipta, SAD, Kanade, Bugarske, Danske, Švicarske, Švedske, Luksemburga, Crne Gore, Italije, Češke, Makedonije, Kosova, Njemačke, Austrije, Srbije Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naše Društvo su predstavljali: Franjo Halusek, Dragica Mihaljević i Lorena Kujek, te su stoga „opravdano“ izostali sa naše proslave Valentinova u osječkoj „The Kavani“.


• Lirski prvijenac Brankice Bošnjak


2015_brankica_bosnjak2 2015_brankica_bosnjak3
2015_brankica_bosnjak1 2015_brankica_bosnjak4

BIZOVAC – Uz domaćinstvo Općine Bizovac i bizovačkog ogranka Matice Hrvatske 20. prosinca 2015. u općinskoj je vijećnici u Bizovcu svečano predstavljena prva zbirka poezije Brankice Bošnjak „Pokucaj, nikad se ne zna“, članice osječkoga Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ i Hrvatskog sabora kulture. Brojnu publiku, uključujući „ivanošićevce“ iz Osijeka, goste iz Zagreba te Vjekoslava Đaniša (predsjednikaogranka MH Bizovac) pozdravio je općinski načelnik Srećko Vuković istaknuvši kako Bizovac njeguje kulturnu baštinu, ali istovremeno podupire pisano stvaralaštvo svojih stanovnika te je pjesnički prvijenac originalni božićni dar Bizovčanima koji će biti objavljen i u matičinu časopisu „Matko“. Predstavljanje knjige, uz čitanje Brankičinih pjesama, vodila je prof. Nevenka Špoljarić, dopredsjednica Društva pjesnika, dok je predsjednik Društva Miroslav Kablarević sudjelovao u recitalu zajedno sa književnicom iz Zagreba prof. Božicom Jelušić, autoricom recenzije. „Ovom je pjesničkom zbirkom Brankica Bošnjak od sada na hrvatskoj književnoj karti. Neki pišu poeziju iz dosade, neki iz taštine, neki iz viška pameti. Svi ponešto očekuju od poezije, odmjeravaju se i uspoređuju, ponekad s drugima, pretežito sami sa sobom. A tek pravima, uvijek nesigurnima u uspjeh, uvijek budnima za riječ i njeno značenje, uvijek zahvalnima Izvoru za savršen stih, dogodi se pjesma Na mjesečini, Korijeni... i ova zbirka dobiva opravdanje, autorski legitimitet“, pojasnila je Jelušić. Pridružujući se ocjeni Jelušićeve o podastrtom „obroku ljepote i duhovnosti“ u pjesmarici, pohvalne je ocjene uputila voditeljica predstavljanja predočujući kako je riječ o „ženi koja je pala na srce“ te intimističku poetsku riječ uokviruje u ljubavne i refleksivne teme, ali i nudi lirske stihove s motivima Domovinskoga rata, zavičajne prošlosti i roditeljstva. Stihozbirka sadrži 81 pjesmu napisanu slobodnim stihomom bez rimovanja, budi obilje pjesničkih slika i originalnih umjetničkih metafora. Naposljetku knjige stoji osvrt Mensura Ćatića i komentari pjesnika na facebooku.Svečanost je, uz gitarsku pratnju Perice Vincetića, završeno autoričinim stihovima i zahvalom spomenutima, ponajprije obitelji (suprugu Marku, djeci Davoru i Dariji, majci, bratu), lektorici prof. Mariji Baličević, ilustratoru Zoranu Junušiću, sponzoru tiskanja Siniši Stevanoviću te drugima koji su pjesnikinju hrabrili za objavljivanje knjige. Brankica Bošnjak rođena je Osijeku, živi u Bizovcu, a 2015. godine na 6. europskom Facebook pjesničkom festivalu pjesmom Molitva ušla je u uži izbor nagrađenih, dok je na natječaju HSK dvjema pjesmama rangirana među trideset najboljih pjesama.


• "Ivanošićevci" proslavili 18. rođendan


2015_12royal3 2015_12royal9
2015_12royal10 2015_12royal11
2015_12royal14 2015_12royal17
2015_12royal18 2015_12royal19

Društvo pjesnika Antun Ivanošić iz Osijeka svečano je proslavilo 18. rođendan u hotelu Royal koji je iznimno otvorio vrata za veliko pjesničko slavlje. Poetsko-glazbeni program su upriličen 17.12. 2015. vodili predsjednik i dopredsjednica „ivanošićevaca“ Miroslav Kablarević i Nevenka Špoljarić, podsjetivši na osnivačku skupštinu Društva održanu u lipnju 1997. godine u Klubu galeriji Magis te kako je tijekom godina objavljeno sedam knjiga stihova više od stotinu autora. Rođendanska je proslava stihovima i paljenjem svijeća podsjetila okupljene na drage ljude,pokojne članove: Josipa Živkovića-Juku, Borisa Nikšića, Marinka Zanzea, Ivanku Manojlović, Luju Medvidovića, Miroslava Marguša, Ružicu Magoči i Dragutina Tadijanovića. U glazbeno-pjevačkom programu su nastupili partneri Društva: kantautor gitarist Dubravko Lažeta, zbor Srednjoškolskog đačkog doma u Osijeku (Valentina Bobinac, Katarina Šimić, Marija Josipović, Dunja Dernej, Stela Kolovica, Karolina Horvat, Lea Kapša, Ivana Antunović) uz vodstvo prof. Ivane Dakić te Mješoviti pjevački zbor umirovljenika „Retfala“ pod ravnanjem Zdenke Petrović. Brojne Osječane stihovima su pozdravili: Miroslav Kablarević, Nevenka Špoljarić, Nenad Peteš, Ana Jakobović, Đurđica Junaković, Nataša Horvat, Silva Filipović, Franjo Halusek, Lidija Sopjanac, Dragica Stipanić, Ljiljana Elkazović, Lorena Kujek, Marina Pilić, Brankica Bošnjak, Zdravka Pirel, Vera Kozar, Zorislav Vidaković, Dragica Mihaljević, Zdenka Petrović, Marija Kržek, Tina Mihaljević, Livija Reškovac, Saša Gerber, Marija Jagec te gošće pjesnikinje iz Đakova: Silvija Butković, Mirta Abramović i Magdalena Taufel. Pjesničko rođendansko slavlje „18. rođendan“ uz veliku tortu uveličali su brojni Osječani među kojima suradnici predstavnici udruga Damir Buljević, Zlata Halusek i Zvonko Penović.


• Poetske večeri u Lega-baru


2015_12legabar1
2015_12legabar4

Naše Društvo od ove jeseni je ustalilo novu praksu, a to su nastupi u Lega-baru. Naša prijateljica Ivana Haubrich je, kao „šefica“ kafića, osmislila tzv. art-srijedu, a mi smo svesrdno prigrlili tu ideju, tako da smo 11.11 og. recitirali nešto ljubavno (neki bi rekli čak i erotsko), a početkom prosinca točnije 09.12 og. svoje smo stihove posvetili gradu Osijeku za njegov rođendan. Ovaj će se trend po svemu sudeći nastaviti sa nekom novom poetskom večeri na zadanu temu.


• Stop nasilju nad ženama


Pridružujući se međunarodnom obilježavanju Dana borbe protiv nasilja nad ženama, u The Kavani dana 24.11. 2015. godine održana je manifestacija “Pjesničkom riječju STOP NASILJU NAD ŽENAMA”, koja je istovremeno priređena u 30 gradova šest zemalja. Drugo ovakvo obilježavanje u Osijeku organizirala je Lidija Sopjanac ujedinivši dugogodišnji rad Društva pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka i Građansku inicijativu „Veliki za male“ iz Osijeka te u suradnji s Centrom za djecu i mlade “Pozitivni i sretni” iz Čepina. Uz vodstvo Lidije Sopjanac, Nevenke Špoljarić i Miroslava Kablarevića iz “ivanošićevaca”, u programu su nastupili pjesnici iz Osijeka, Čepina, Đakova, Vinkovaca i Vukovara, a potporu borbi protiv nasilja nad ženama i ženama koje su doživjele nasilje ukazale su članice Ženske udruge “Izvor” iz Tenje Stojanka Knežević i Marija Stupalo koje su kazivale stihove Nikoline Zec i Jovanke Stojanac. Zahvaljujući Marijanu Jovičiću stihovi su uveličani glazbom i pjesmom u izvedbi Centra za djecu i mlade “Pozitivni i sretni” iz Čepina koji je nastupio u sastavu glazbenika i vokalnih solista: Dino Grgić, Matej Prodanović, Klara Valenteković, Nika Grgić, Valentina Hranić, Andrija Šušak i Ivan Vuknić. U poetskom dijelu stihove su čitali: Franjo Halusek, Zorislav Vidaković, Silva Filipović, Vera Kozar, Branka Bošnjak, Lidija Sopjanac, Smiljka Kakaš, Franjo Kopecki, Nenad Peteš, Zdravka Pirel, Magdalena Teufel, Mirta Abramović, Jadranka Reder, Đurđica Junaković, Nevenka Špoljarić, Branka Križanović, Larisa Janičev Stojanović, Anna Maier (Sanja Kosić), Lorena Kujek i Miroslav Kablarević.


• Seminar kreativnog pisanja Božice Jelušić u Osijeku


Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" iz Osijeka organiziralo je seminar kreativnog pisanja sa naglaskom na poeziji. Seminar je održan 7. i 8. studenog, u prostorijama Slovenskog kulturnog društva "Stanko Vraz". Voditeljica seminara bila je gošća iz Đurđevca, književnica Božica Jelušić. Ona je naime objavila 40-tak knjiga, od kojih su mnoge poetske zbirke što ju čini idealnom predavačicom koja i sama piše poeziju. Pjesnici-amateri osobito ju cijene jer već godinama je uključena u rad izbornog povjerenstva za poeziju pri godišnjem okupljanju pjesnika u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Za one koji ne znaju radi se o krovnoj organizaciji svih amaterskih društava Lijepe Naše sa „kulturnim“ predznakom.


• Gostovanje pjesnika u Tenji


2015_10tenja1
2015_10tenja2
2015_10tenja3

Predsjednik udruge veterana 130. brigade HV Osijek, Zlatko Dernaj uputio nam je poziv na sudjelovanje u programu svečane akademije 24. obljetnice ustroja 130.brigade HV-a, u „Hrvatskom domu“, Tenja, koja je održana 25. listopada 2015., te svakako zaslužuje da bude zabilježena i na stranicama našeg Društva pjesnika. U ime Društva svojim pjesmama publici su se predstavili: Miroslav Kablarević („Osijek nepokoreni grad“) i Nenad Peteš („Soldatska pjesma“).


• Pjesnička smotra u Rešetarima


2015_resetari1
»Dupko ispunjena dvorana«


2015_resetari2
»Naši članovi (bivši i sadašnji) u prvim redovima«

Pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva kulture i Brodsko posavske županije, u organizaciji Književno-likovnog društva „Rešetari“ i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, a pod medijskim pokroviteljstvom „Posavske Hrvatske“ HRT-a i UNITAS (web-radija Nova Gradiška), Rešetari su 20. rujna o.g, 18.godinu za redom , ugostili Hrvate izvan domovine, ali i riječ pjesničku na materinskom jeziku. Jedinstvenoj je to nacionalna manifestacija, i posebna prilika za susret sa pjesnicima iz dijaspore. Mi „ivanošićevci“ smo bili zastupljeni u liku i djelu naše Lidije Sopjanac.


• Književni susret i predstavljanje knjige kratkih priča


2015_gisko_omorine1
»Prigodna torta«


2015_gisko_omorine3
»Glavni akteri događanja«


2015_gisko_omorine
»Znatiželjna publika u GISK-u«

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Društvo pjesnika "Antun Ivanošić" Osijek povodom 18. rođendana Društva i Svjetskoga dana pismenosti, u utorak, 8. rujna 2015. godine u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek je organizirala književni susret i predstavljanje knjige kratkih priča "Omorina" gostujućeg hrvatskog književnika iz Australije Vladimira Jakopanca.
U programu su, također, sudjelovali naši pjesnici: Nevenka Špoljarić, Miroslav Kablarević, Franjo Halusek, zatim gost Vladimir Jakopanec, te glazbenici Ana Marija Dundović (vokal) i Mario Stojčić (gitara), duo koji je osječanima poznat pod nazivom: „Strings of Passion“.l j e t n a     s t a n k a• Izložba "Dani poslije" u Osijeku


2015_dani_poslje1
»Zadnji dogovori prije otvaranja izložbe «

U sklopu trodnevne manifestacije Dana hrvatskih branitelja dana 26.06. og. tj prvoga dana u nizu na otvorenju izložbe: „Dani poslije“, poznatog fotografa Damira Hoyke nastupili su i osječki pjesnici Nenad Peteš i Nevenka Špoljarić, koja je ujedno i vodila program. Izložba je postavljena u ulaznom foajeu HNK – Osijek, a otvorenju je, između ostalih, nazočio i gradonačelnik Ivica Vrkić. Ovime je nastavljena uspješna suradnja sa Darkom Nađom, predsjednikom Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge.


• Tradicionalna pjesnička smotra u Zagrebu


2015_hrsk_b_bosnjak1.jog
»Dodjeljena je plaketa i našoj Brankici Bošnjak«


2015_hrsk_b_bosnjak2.jog
»Detalj sa seminara književnice Božice Jelušić«

Na ovogodišnji književni natječaj svoje poetske, prozne i dramske radove na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju poslalo je ukupno 187 autora, od toga je pozivnicu dobilo njih tridesetak. Među njima i naša Brankica Bošnjak.
Susret se dogodio 20. lipnja 2015. u Velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu. Plaketu „Mihovil Pavlek Miškina“ za pjesništvo na književnom standardu dobila je Nada Rapp za pjesme „Cvjetovi bugenvilije“ i „Miris pokošene trave“. Novost na ovogodišnjem okupljanju je seminar - radionica za književne stvaratelje pod nazivom „Poezija i kreativno pisanje“.
Seminar je bio održan 20. i 21. lipnja 2015 pod vodstvom književnice Božice Jelušić. Dvodnevni seminar je uključivao teorijski dio i praktične vježbe. Svi polaznici na seminar su donijeli do 3 vlastita poetska rada, a bili su slobodni i pripremiti po nekoliko pitanja u kategoriji poezije na koja je voditeljica rado odgovorila.


• Prva svjetska antologija facebook poezije


2015_mnadlanu_zore1
»Službeni plakat manifestacije«


odorcic2_2015
»Hm, točati noge u moru, a sve začinjeno poezijom, neprocjenjivo«

U organizaciji Kluba poezije „KULTura sNOVA“, koju vodi Zdravko Odorčić od 11 do 13 lipnja održana je smotra koautora zbirke: „Kao čvorom svezan stihom“, a ona je, kako doznajemo, prva svjetska antologija facebook poezije. Ova smotra se održava već četvrti puta pod nazivom: „More na dlanu“ i ima dobrih izgleda da postane tradicionalna. Svi sudionici nose lijepa iskustva iz četiri istrarska grada, a svoje dojmove nam je prenio, naš dopredsjednik Zorislav Vidaković.


• Međunarodni festival glazbe i poezije - Fužine, 2015


2015_fuzine1
»Red stiha, red pjesme u Fužinama«   klikni za video

U Fužinama je dana 16.05.2015. održan prvi „Međunarodni festival glazbe i poezije“. Organizatori ovog programa su lokalne udruge „Pjesnici bez granica“ i „Art-klub Gorski Kotar“, a svakako najzaslužniji pojedinac za realizaciju cijelog projekta je direktor festivala Damir Maras. Nakon dvoipolsatnog programa stručni žiri zadužen za poeziju imao je pune ruke posla. Žiri su sačinjavali: Ratko Knezović (Bihać), Nataša Štitar (Maribor) i Vladimir Becić (Beograd). Boje našeg Osijek branila je članica našeg Društva, Lidija Sopjanac.


• Noć knjige 2015.


2015_noc_knjige2
»pogled na publiku«


2015_noc_knjige3
»Marina Pilić«


2015_noc_knjige5
»Franjo Halusek«


2015_noc_knjige_zore
»Pozivnica - Zorislav«

U okviru manifestacije Noć knjige na kojoj smo već pustili korjenje, u suradnji sa GISKO-om dana 23. travnja od 18 00 do 19 00 sati, Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ u foajeu posudbenog za odrasle (stepenice lijevo) je nastupilo sa programom: GOVORIMO POEZIJU.
A od 19.30 do 20.30 sati u austrijskoj čitaonici na katu (stepenice desno) ZORISLAV VIDAKOVIĆ je govorio recital STARIM STAZAMA, u čemu su mu se pridodati i ostali pjesnici našeg Društva sa zavičajnim pjesmama.


• Skupština Društva po 18-esti put


2015_skup?tina1
»Stihotvorci svih zemalja ujedinite se!«

I ove godine smo (21.04) održali našu Redovnu-izvještajnu skupštinu Društva. Valjalo je demokratski odlučiti o važnim stvarima kao npr. usklađivanju Statuta sa novim Zakonom o udrugama iz prošle godine. Ali vjerujte, mi smo jedno takvo veselo (i manje-više vremešno) društvance da bi ipak stoput radije, smišljali metafore i pretumbavali rime, u svojoj glavi, nego se bavili suhoparnim člancima i paragrafima.


• Poezija u "Malom-baru"


2015_02radiceva2
»hladno zimsko vrijeme i tople jakne«


2015_02radiceva
»svi na okupu«

Dana 17.02. u Malom baru (Radićeva 32) renomirane pjesnikinje Dijana Uharek Stevanović i Vladanka Cvetković predstavile su nam se nam povodom svojih najnovijih izdanja poezije.
Moderator susreta je bio Zorislav Vidaković. U organizaciji susreta sudjelovale su udruge građana „Esseg“ i „Hrast“. Bilo je tu gostiju iz cijele regije: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Boje našeg grada zastupali su, osim Zorislava, još i Brankica Bošnjak, te Nenad Peteš, koji je pozvao prisutne na suradnju sa osječkom udrugom pjesnika.


• Raspjevani pjesnici i pjevači za Valentinovo


2015_valentinovo1 2015_valentinovo2
2015_valentinovo3 2015_valentinovo4
2015_valentinovo5 2015_valentinovo6

Društvo pjesnika „Antun Ivanošić“ i ove je godine organiziralo tradicionalnu proslavu Dana sv. Valentina (13.02.og) koja je okupila pedesetak dobro raspoloženih pjesnika, pjevača i publiku u The kavani. U poetskom programu „Rezervirano za ljubav“, uz vodstvo predsjednika, dopredsjednice i tajnika „ivanošićevaca“ Miroslava Kablarevića, Nevenke Špoljarić i Nenada Peteša, nastupili su uz spomenute: Branka Križanić, Ljiljana Elkazović, Lidija Sopjanac, Nataša Horvat,Zdravka Pirel, Zvonko Horvat, Andrea Knežević, Svjetlana Pejić, Zorislav Vidaković, Đurđica Junaković, Zdenka Petrović, Silva Filipović, Brankica Bošnjak, Franjo Halusek, Valerijan Agić i Jadranka Švec. Autorski stihovi, ljubavna poezija svjetski poznatih umjetnika i mudrosnice o ljubavi izmjenjivani su sa pjevanjem gostujućeg Mješovitog zbora umirovljenika Retfala uz ravnanje Zdenke Petrović. Repertoar starogradskih ljubavnih pjesmama, koje su pjevale (pra)bake i (pra)djedovi izvođača (Kad bi ove ruže male, Na malenom brijegu, Ima dana, Ne vrijedi plakati...) raspjevao je publiku, dok je Zorislav Vidaković uz sviranje gitare otpjevao nekoliko ljubavnih romansi.
Izvođači su za gostoprimstvo zahvalili Goranu Plesliću, a pjevači retfalačkog zbora darivani su slasticama i jednom od šest knjiga poezije Društva pjesnika koje ove godine slavi 18. rođendan. Inače, pjesnici se okupljaju prvog i trećeg utorka u mjesecu u Ribarskoj 1 (prvi kat) na susretima s početkom u 18.30 sati.


• Gostovanje naših članova u Nuštru


2015_nustar6
»Razglednica iz Nuštra«

U organizaciji vinkovačke pjesnikinje Larise Janičev-Stojanović u Narodnoj knjižnici "Sv. Benedikt" u Nuštru (10.veljače), ususret Valentinovu, održana je večer ljubavne poezije naslovljena "Stihom te ljubim". Njezini “prijatelji po peru” rado su se odazvali pozivu, a sve radi doprinosa pjesništvu na vinkovačkom području, jer Vinkovci to, kažu organizatori, zaslužuju. Cilj večeri je bio i poticanje pjesništva hrvatskih zavičajnih pjesnika, ali da se i na taj način obogati hrvatska pisana baština.
Večer je okupila 21 pjesnika i književnika Slavonije i Baranje, i to iz Brodsko-posavske županije, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske, koji su se odazvali srca punog ljubavi. Nastupili su Lidija Sopjanac, Želimir Hajdinjak, Zorislav Vidaković, Franjo Kopecki, Blaženka Džinić-Šoljić, Nada Bernarda Magaš, Josip Lakušić, Ružica Todorović, Zlatko Rođak, Božidar Golik, Sanja Kosić, Tatjana Kurolt, Tomislav Orečić, Jelena Gucunski, Magdalena Teufel, Dubravko Duić, Ivan Benak, Petar Trtolja, Marijan Almaš, Mihaela Šušak i Mirta Abramović. Svoje stihove govorila je i djevojčica Mia Grgić, koja vrijedno sudjeluje i pomaže svome djedu na svim pjesničkim druženjima i događajima, ali i u humanitarnim pjesničkim akcijama.
Pjesnici su pokazali kako Slavonija i Baranja “ljubi stihom”. Večer su vodile Larisa Janičev-Stojanović i Martina Vignjević, voditeljica nuštarske knjižnice.
....................................................................................

VIDI 2014. GODINU >>>